Atentat na premijera

VIDEO| Brza reakcija osiguranja, bombu zaustavio aktovkom pa šutnuo nogom

Procurila snimka atentata na premijera
Vijesti / Svijet | 16. 04. 2023. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snimka na kojoj se može vidjeti trenutak u kojem je pokušan atentat na japanskog premijera Fumia Kishidu tijekom njegovog boravka u gradu Wakayama, objavljen je na društvenim mrežama.

Snimka prikazuje trenutak kada je prema Kishidi bačena neka vrsta eksplozivne naprave. Nju je jedan od članova osiguranja prvo zaustavio aktovkom, a potom šutirao nogom.
 
Osiugrnje je nakon toga otvorilo aktovku, kojom su se služio kao štitom, da bi  zaštitio premijera i s njim se udaljio na sigurno.

Podsjetimo, mediji su jučer objavili, kako je japanski premijer Fumio Kishida sklonjen na sigurno i nije ozlijeđen nakon što je u subotu jedna osoba bacila predmet nalik na dimnu bombu tijekom njegovog govora na zapadu Japana.

Čula se glasna eksplozija, no premijer se sklonio i nije ozlijeđen dok je policija svladala osumnjičenog muškarca na mjestu događaj.

Incident se dogodio u ribarskoj luci Saikazaki u prefekturi Wakayama, otprilike 65 kilometara jugozapadno od grada Osake.

Bivši premijer Shinzo Abe, čelnik suvremenog Japana s najdužim stažem, ubijen je pištoljem domaće izrade prošlog srpnja tijekom kampanje za parlamentarne izbore, što je šokiralo zemlju i dovelo do revizije sigurnosnih mjera za političare, koji se redovito druže s javnošću.

Snimke koje je objavio NHK prikazuju gomile ljudi kako bježe dok nekoliko policijskih službenika obara jednog čovjeka, a zatim ga uklanja s mjesta događaja.

Čovjek je izgledao kao da je u svojim 20-im ili 30-im godinama, rekli su mediji.

Predstavnik policijske postaje u Wakayami je za Reuters rekao da ne može odgovarati na pitanja o incidentu.

Kishida će idući mjesec biti domaćin samita zemalja članica skupine G7.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica će se u nedjelju sastati u ljetovalištu Karuizawi.

Važno je napomenuti i kako je bivši japanski premijer Shinzo Abe ubijen u srpnju prošle godine u gradu Nara tijekom predizbornog govora. Na njega je, iz improvizirane sačmarice, pucao Tetsuyo Yamagami.

Kopirati
Drag cursor here to close