esemesanje

Pročitajte kako se umjesto spašavanja u poplavama, 'spasioci' natežu

Vijesti / Svijet | 11. 07. 2014. u 08:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S obzirom da su tek krajem prosinca 2013. godine dostavljene sve informacije o požarima i drugim nesrećama i da je zbog novogodišnjih i drugih praznika nema prilike za organizaciju nove sjednice, nova sjednica je predložena 6.2.2014. godine. Sjednica nije održana zbog nedovoljnog broja potvrda o učešću potrebnih za osiguranje kvoruma... Informacija o radnu nije ni dostavljena Vijeću ministara BiH na razmatranje zato što nije održana nijedna sjednica do ovih poplava.''

Stoji to u izvještaju o aktivnostima Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, u kojem se dalje navodi nemogućnost dogovora da se tijekom poplava održe sjednice zbog toga što članovi spomenutog tijela iz RS-a nisu dobili suglasnost Vlade za sudjelovanje.

Vijeće ministara prošlog je tjedna odbilo ovaj izvještaj u kojem se navodi da je ovo Koordinacijsko tijelo 2013. godine održalo samo tri sjednice, a da ove godine nije održalo niti jednu sve do poplava u svibnju.

Nezavisne novine, koje su i objavile dio ovog izvještaja, a koji je u posjedu portala Bljesak.info, navode kako je Vijeće ministara zatražilo da izvještaj bude dopunjen.

Izvještaj sadrži opise situacija u kojima predstavnici ovog tijela iz Federacije BiH i Republike Srpske jedni druge optužuju za opstrukcije, odnosno pokušaj prijenosa nadležnosti. Tako se navodi da su se sjednice dogovarale sms-ovima i da su sjednice održavane u ''krnjem'' sastavu zbog izostanka dozvole Vlade RS da članovi iz tog entiteta sudjeluju na sjednicama.

"Molim ispred predsjedavajućeg Ćavara (Mladen, op. ur.) da u vezi nastale teške situacije zbog poplava budete na dispoziciji za djelovanje i koordinaciju vaših struktura. S poštovanjem, Samir H., Ministarstvo sigurnosti BiH", sadržaj je poruke upućene članovima Koordinacijskog tijela upravo 15. svibnja.

No, od ukupno 21 člana Tijela, na poruku je odgovorilo njih sedam, a još dva telefonski, no sve je ostalo na tome, pa se 16. i 17. svibnja Koordinacijsko tijelo nije se sastajalo, a predstavnici Vlade FBiH zatražili su proglašenje stanja prirodne i druge nesreće na teritoriji cijele države. U 18 sati tog dana predsjedavajući je, ovoga puta telefonski, kontaktirao članove Tijela kako bi razmotrili mjere koordinacije za spašavanje ljudi i dobara. No, potom je stigao sms u kojem je Radislav Jovičić, ministar unutarnjih poslova RS, Ćavara obavijestio da Vlada RS ne može dati suglasnost za sudjelovanje članova iz RS za donošenje takve odluke. Sljedećih pet dana Ćavar nije zakazivao sjednice Tijela, koje je prvu sljedeću održalo 22. svibnja, i to jedva osiguravši kvorum.

Sljedeća sjednica ovog tijela zakazana je tek nakon osam dana - 30. svibnja, kada je većina općina i regija već bila razorena poplavama, navode Nezavisne novine i dodaju kako je sjednica propala jer nisu prisustvovali predstavnici iz RS, zbog čega su predstavnici iz FBiH od Vijeća ministara zatražili "da se Koordinacijsko tijelo oslobodi političkog utjecaja".

Na kraju izvještaja navedeni su zaključci Vijeću ministara u kojima se, između ostalog, navodi kako Koordinacijsko tijelo, zbog evidentnog odsustva potrebnog broja članova, nije iskazalo funkcionalnost u radu.

Kopirati
Drag cursor here to close