Postizborna kriza u Srbiji

Pritisci na Beograd iz Washingtona i Bruxellesa

Međunarodni promatrači ukazali su u svojim izvješćima da su izbori bili "tehnički dobro organizirani", ali je bilo brojnih neregularnosti koje ukazuju na to da nisu bili "ni slobodni ni pošteni".
Vijesti / Svijet | 20. 12. 2023. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postizborna kriza u Srbiji se nastavlja u srijedu, dok Washington i Bruxelles upozoravaju na brojne primjedbe međunarodnih promatrača vezane uz regularnost nedjeljnih parlamentarnih i beogradskih izbora, a oporba tvrdi da je pokradena volja građana, ponajprije u prijestolnici.

Državno izborno povjerenstvo (RIK) proglasilo se u srijedu nenadležnim za ponavljanje beogradskih izbora što su tražili čelnici proeuropske oporbene koalicije lijevog centra "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić i Miroslav Aleksić i, uz brojne dokaze o nepravilnostima i zlouporabama, počeli štrajk glađu do ispunjenja njihovih zahtjeva. Ponavljanje izbora u srbijanskom glavnom gradu prosvjedima traže i pristaše proeuropske oporbe, a za srijedu je najavljen i treći skup na kojem će biti podržani zahtjevi za ponavljanje izbora u Beogradu.

Međunarodni promatrači ukazali su u svojim izvješćima da su izbori bili "tehnički dobro organizirani", ali je bilo brojnih neregularnosti koje ukazuju na to da nisu bili "ni slobodni ni pošteni", prenosi Hina.

Američki senatori Jeanne Shaheen i Pete Ricketts pozvali su sve "relevantne institucije u Srbiji da hitno razmotre" bi li izbore trebalo ponoviti u određenim regijama kako bi se "osiguralo da rezultati odražavaju volju građana", javio je u srijedu Glas Amerike (VOA). Istaknuli su kako ih "naročito brinu izvješća" da su glasači autobusima dovođeni u Srbiju, primjerice iz Republike Srpske, da podrže vladajuću stranku, ali i izvješća o kupnji glasova i neovlaštenom ubacivanju listića u glasačke kutije.

- Narod u Srbiji zaslužuje istinsku demokraciju i izborni proces koji u potpunosti odražava volju naroda, istaknuli su dvoje senatora, demokratkinja i republikanac.

Poručili su da je "Srbija na raskrižju", te da se mora "uskladiti sa svim standardima Europske unije, uključujući slobodne i poštene izbore, da bi napredovala" na putu ka članstvu u Uniji.

- Odlučno pozivamo sve relevantne institucije da poduzmu hitne korake da razmotre bi li ovi nedavni izbori trebali biti ponovljeni u određenim regijama da bi se osiguralo da rezultati točno odražavaju želje građana, poručili su senatori iz SAD-a.

Vladi Srbije sugeriraju da se "mora pozabaviti nedostacima i svim neregularnostima" koje su u preliminarnom izvješću naveli međunarodni promatrači.

Promatrački tim misije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Europskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Parlamentarne skupštine OESS-a, konstatirao je u preliminarnom izvješću da je izborni proces bio podriven pritiscima na birače, kupnjom glasova, zlouporabom javnih resursa i dominantnim sudjelovanjem predsjednika Srbije u kampanji, te pristranim medijskim izvještavanjem u korist vladajuće stranke.

I američka vlada i Europska unija prethodno su pozvali Srbiju da istraži navode međunarodnih promatrača o izbornim neregularnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close