Sudan

Nema znakova da bi zaraćene strane pregovarale

Borbe su izbile između Sudanskih oružanih snaga (SAF) i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) 15. travnja.
Vijesti / Svijet | 26. 04. 2023. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borbe su izbile između Sudanskih oružanih snaga (SAF) i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) 15. travnja.Iz toga proizlazi "kako obje strane misle da je osiguranje vojne pobjede nad onim drugim moguće", rekao je izaslanik Volker Perthes Vijeću sigurnosti UN-a. "Ovo je pogrešna procjena", dodao je.

Borbe su izbile između Sudanskih oružanih snaga (SAF) i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) 15. travnja. Obje su strane pristale na 72-satno primirje koje je počelo u utorak nakon pregovora uz posredovanje Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, piše Hina.

"Čini se da se zasad drži u nekim dijelovima. Međutim, također čujemo stalne izvještaje o borbama i kretanju trupa", rekao je Perthes, koji se javio putem videa iz Port Sudana.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisao je nasilje i kaos u Sudanu kao "srcedrapajuće". Borba za vlast dovodi budućnost Sudana u opasnost i mogla bi uzrokovati godine patnje i desetljećima usporiti razvoj, rekao je Guterres.

Ujedinjeni narodi premjestili su stotine osoblja i članova obitelji iz Khartouma u Port Sudan. Tamo planiraju uspostaviti središte kako bi nastavili raditi u zemlji u kojoj je čak i prije izbijanja nasilja gotovo 16 milijuna ljudi, odnosno trećina stanovništva, trebala humanitarnu pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close