Sanacija štete

Prikupljeno pola milijarde, država dala osam milijuna

Vijesti / Svijet | 11. 07. 2014. u 07:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH za sanaciju šteta od katastrofalnih majskih poplava na raspolaganju ima oko 500 milijuna KM, od čega je oko osam milijuna KM osigurano iz izvora s razine BiH, a po pet milijuna KM s razine entiteta.

Vijeće ministara BiH osiguralo je 42 milijuna eura od Europske komisije, a predsjedatelj Vijeća, Vjekoslav Bevanda je izjavio kako je to novac koji je BiH prethodno izgubila zbog zastoja na europskom putu te da je osigurano dodatnih 15 milijuna eura iz IPA fondova.

"Od Saudijske Arabije zatražili smo i mislim da ćemo dobiti 15 milijuna dolara. Novac je već povučen iz sredstava MMF-a u iznosu 185 milijuna KM, a Svjetska banka dala nam je 100 milijuna dolara kredita uz kamatnu stopu od 1,25 posto, grejs period 10 godina i rok vraćanja 20 godina", rekao je Bevanda za Dnevni avaz.

Nije želio prognozirati efekte donatorske konferencije koja će biti održana u Bruxellesu 16. srpnja, kao ni moguće iznose od donatora, međunarodnih kreditora i domaćih izvora.

Bevanda kaže kako je u procesu sanacija šteta od poplava u BiH potrebno najprije obnoviti kuće ljudima koji su pogođeni poplavama, osigurati im posao, a za djecu od rujna omogućiti normalno pohađanje nastave.

Kopirati
Drag cursor here to close