Borac za crnačka prava

Prije 95 godina rođen je Martin Luther King

Kingova je golema zasluga što je uvjerio i mnoge bijelce da postoji nejednakost i nagovorio ih da podrže borbu i zakone za njezino dokidanje.
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2024. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 95 godina, 15. siječnja 1929 u Atlanti je rođen Martin Luther King Jr., slavni borac za ljudska prava.

Otac mu je bio baptistički svećenik, kao i djed po majci. Baptistički svećenik postat će i Martin i njegov mlađi brat Alfred Daniel Williams King.

Kao mali Martin Luther King bio je tako napredan učenik da je preskočio čak dva razreda u školi.

S 24 godine oženio se Corettom Scott, s kojom je imao četvero djece. Zanimljivo je da su sva njihova djeca postala borci za ljudska prava, no samo je jedna kći (Bernice King) postala baptistička svećenica.

Njegova dugogodišnja borba za rasna prava počela je 1955. kad je crna švelja Rosa Parks uhićena zbog toga što nije htjela ustupiti svoje mjesto bijeloj putnici u autobusu u Montgomeryju u Alabami.

Pod njegovim vodstvom održane su mnoge mirne prosvjedne povorke kojima je proširen građanski otpor protiv segregacije po cijelom SAD-u.

Afroamerikanci podržali su 1960. godine izbor mladolikog senatora iz Bostona Johna Fitzgeralda Kennedyja za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, nadajući se da će on riješiti problem njihova položaja u američkome društvu.

U lipnju 1963. predsjednik Kennedy u poruci naciji zahtijevao je donošenje zakona o građanskim pravima kako bi se zaštitilo pravo glasa i pravo sudjelovanja manjina u građanskom životu na svim razinama.

Otpori tomu zakonu bili su veliki tako da je prihvaćen tek za vrijeme predsjednika Johnsona 2. srpnja 1964.

Video: Najbolji govori - Martin Luther King ml., Bio sam na vrhu planine

Novi zakoni ipak nisu zadovoljili mlade Afroamerikance izvrgnute gospodarskoj i društvenoj diskriminaciji.

U međuvremenu dogodili su se brojni neredi i sukobi crnačkog stanovništva s policijom u istočnim državama, a američku javnost uzbudio je i slučaj Jamesa Merreditha koji je izbačen sa Sveučilišta u državi Mississippi zato što je bio Afroamerikanac.

I tu je u otporu segregaciji američke crnce vodio Martin Luther King. Već dugo je bilo naznaka da će toga borca za ljudska prava pokušati maknuti najmračnije snage Amerike. To se i zbilo.

Martin Luther King Jr. ubijen je u Memphisu 4. travnja 1968., na balkonu motela u kojem je odsjedao, pucnjem iz daljine.

Posljednje riječi izgovorio je s balkona prije pucnja jednom glazbeniku: "Ben, pobrini se da sviraš pjesmu Take My Hand, Precious Lord na sastanku večeras. Sviraj je zaista lijepo."

Oko smrti Martina Luthera Kinga ispleteno je mnogo teorija zavjere, slično kao kod ubojstva J. F. Kennedyja.

Nešto više od dva mjeseca nakon ubojstva, uhićen je James Earl Ray, bijelac iz Illinoisa, koji je priznao ubojstvo. Osuđen je na 99 godina zatvora.

On je kasnije povukao priznanje, a dao ga je navodno samo zato što bi u slučaju da nije priznao, a da ga je porota proglasila krivim, mogao biti osuđen na električnu stolicu.

Nekoliko dana poslije atentata održan je veliki prosvjedni skup u Memphisu na kojem je napredna Amerika izrazila protivljenje podčinjenosti crnaca.

Kingova je golema zasluga što je uvjerio i mnoge bijelce da postoji nejednakost i nagovorio ih da podrže borbu i zakone za njezino dokidanje.

U spomen na Kingovo rođenje u Sjedinjenim Američkim državama slavi se Martin Luther King Jr. Day, koji uvijek pada oko današnjeg dana, točnije na treći ponedjeljak u siječnju.

Video: Martin Luther King, Jr. - Minister & Civil Rights Activist | Biography

Citati:

- "Imam san da će moje četvoro male djece jednoga dana živjeti u naciji gdje im neće biti suđeno prema boji njihove kože, nego po njihovom karakteru."

- "Čovjek koji nije spreman da umre zbog nečega nije spreman ni da živi."

- "Nacija koja godinu za godinom troši više novca na vojnu odbranu umjesto na programe socijalne nadogradnje je osuđena na duhovno prokletstvo."

-" Odlučio sam da se držim ljubavi. Mržnja je preveliki teret za nositi."

- "Naše naučne moći su nadmašile naše duhovne moći. Sada imamo navođene projektile i zalutale ljude"

- "Drugi ti ne mogu jahati na leđima osim ukoliko su ona savijena"

- "Naši životi se počinju završavati onoga dana kada počnemo šutiti o bitnim stvarima"

- "Mi moramo prihvatiti konačno razočarenje, ali ne smijemo nikada napustiti beskrajnu nadu"

- "Uvijek je pravo vrijeme da se učini ono što je prava stvar."

Kopirati
Drag cursor here to close