U 100. godini

Preminuo bivši glavni tajnik UN-a Javier Perez de Cuellar

Javier Perez de Cuellar, peruanski diplomat i glavni tajnik Ujedinjenih naroda od 1982. do 1991., umro je u srijedu navečer u Limi u stotoj godini, objavio je njegov sin.
Vijesti / Svijet | 05. 03. 2020. u 08:25 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javier Perez de Cuellar, peruanski diplomat i glavni tajnik Ujedinjenih naroda od 1982. do 1991., umro je u srijedu navečer u Limi u stotoj godini, objavio je njegov sin.

"Moj otac je umro u 8:09 (2:09 u četvrtak ujutro po srednjoeuropskom vremenu) pošto je posljednji tjedan teško bolovao. Počivao u miru", rekao je Francisco Perez de Cuellar za peruanski radio RPP.

Peti glavni tajnik UN-a

Javier Perez de Cuellar, rođen u Limi 1920., bio je peti glavni tajnik UN-a, koji mu je 19. siječnja u prigodi stotog rođendana uputio čestitku.

"S velikim ponosom i radošću čestitam mu stoti rođendan. Često sam razmišljao o njemu i o njegovom iskustvu koji su me nadahnjivali i vodili", napisao je tada sadašnji UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres u poruci na Twitteru.

U deset godina na dužnosti glavnog tajnika svjetske organizacije (1982.-1991.) Perez de Cuellar je običavao govoriti da obnaša "predsjedništvo svijeta" u čemu mu je najvažnija bila pacifistička zadaća.

Ulagao je napore za postizanjem prekida vatre u ratu između Irana i Iraka (1980.-1988.), organizirao je mirovne pregovore u građanskom ratu u Salvadoru (1979.-1992.), ulagao napore u oslobađanje američkih talaca zatočenih u Libanonu i postizanje mirovnog sporazuma u Kambodži.

Posjetio Hrvatsku za vrijeme Univerzijade 1978.

Svojim najvećim uspjehom na dužnosti glavnog tajnika smatrao je neovisnost Namibije 1990., jedne od posljednjih kolonija na afričkom kontinentu.

"Njegov mandat glavnog tajnika poklopio se s dvjema različitim epohama na međunarodnom planu: ponajprije nekima od najnapetijih godina hladnog rata, a zatim s krajem ideološke konfrontacije, u trenutku kada su Ujedinjeni narodi preuzeli u punom obimu ulogu kakvi su zamislili njihovi osnivači", napisao je današnji glavni tajnik Antonio Guterres.

"Njegov život se ne proteže samo na jedno stoljeće nego i na cijelu povijest Ujedinjenih naroda", dodao je Portugalac.

De Cuellar se u Hrvatskoj posebno pamti po posjetu Zagrebu u vrijeme održavanja Univerzijade (8. do 19. srpnja 1987.). Dana 11. srpnja 1987. rodio se dječačić Matej Gašpar, kojega je UN proglasio petmilijarditim stanovnikom planeta Zemlje, i u povodu tog događaja glavni tajnik UN-a svečano je posjetio Zagreb.

Javier Perez de Cuellar je od 22. studenog 2000. do 28. srpnja 2001. u Peruu obnašao dužnost predsjednika ministarskog vijeća i ministra vanjskih poslova u prijelaznoj vladi Valentina Paniague.

Kopirati
Drag cursor here to close