U 89. godini života

Preminula češka demokratska aktivistica i disidentkinja Dana Nemcova

Nemcova je bila potpisnica i zagovornica deklaracije Povelja 77 koja je bila temelj češkog pokreta za ljudska prava i demokraciju.
Vijesti / Svijet | 11. 04. 2023. u 14:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana Nemcova, vodeća češka prodemokratska aktivistica i disidentkinja koja se borila za ljudska prava pod komunističkom vladavinom, preminula je u utorak, objavila je zaklada s kojom je surađivala. Imala je 89 godina.

Nemcova je bila potpisnica i zagovornica deklaracije Povelja 77 koja je bila temelj češkog pokreta za ljudska prava i demokraciju.

''Dana Nemcova, žena punog i slobodnog života, preminula je danas u ranim jutarnjim satima'', navodi u priopćenju Vojtech Sedlacek, predsjednik zaklade Odbor dobre volje Olga Havlova.

''Iskrena, hrabra, srcem i objema rukama uvijek spremna na dobro i hrabro bez zadrške. Koliko se ljudi moglo osloniti na nju i u kojim teškim situacijama'', navodi Sedlacek.

Stan u središtu Praga u kojem je Nemcova živjela sa svojim suprugom, filozofom Jirijem Nemecom, i njihovo sedmero djece bio je središte disidentskog društvenog života u komunizmu, okupljajući vodeće intelektualce s mladim alternativnim umjetnicima.

Često pun desetaka posjetitelja, u njemu su se održavali neslužbeni seminari, pa čak i rock koncerti, a služio je i za razmjenu informacija i kao sigurno mjesto za ljude suočene s progonom.

Nemcova je, uz kasnijeg predsjednika Vaclava Havela i druge, bila suosnivač Odbora za obranu nepravedno procesuiranih (VONS) - grupe koja je podržavala političke zatvorenike i širila informacije o njihovim slučajevima.

Školovana psihologinja, suočila se s progonom zbog svojih aktivnosti u VONS-u i odslužila je šest mjeseci u zatvoru 1979., i bilo joj je zabranjeno raditi u svojoj profesiji.

Nemcova je nastavila rad na promoviranju ljudskih prava nakon završetka vladavine Komunističke partije i obnove demokracije 1989., uključujući Odbor dobre volje koji je osnovala Havelova supruga Olga. Također je pomogla u osnivanju centra za podršku imigrantima i izbjeglicama.

''Dana Nemcova bila je izvanredna ličnost, hrabra i duboko humana, koja je značajno pridonijela našoj slobodi i demokraciji svojom nemilosrdnom i dosljednom obranom ljudskih prava'', izjavio je premijer Petr Fiala, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close