Shinzo Abe

Premijer Japana podnio ostavku

''Ne mogu biti premijer ako ne mogu donositi najbolje odluke za narod. Odlučio sam da odstupim sa svog položaja'', izjavio je Abe
Vijesti / Svijet | 28. 08. 2020. u 12:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Shinzo Abe, najdugovječniji šef japanske vlade, objavio je u petak da podnosi ostavku, okončavajući svoj mandat na čelu treće ekonomije svijeta tijekom koga je nastojao obnoviti ekonomski rast i jačati vojne kapacitete zemlje.

''Ne mogu biti premijer ako ne mogu donositi najbolje odluke za narod. Odlučio sam da odstupim sa svog položaja'', izjavio je Abe (65), na konferenciji za novinare.

Abe se bori s ulceroznim kolitisom dvije godine, i njegove nedavne posjete bolnici u roku od tjedan izazvale su pitanja može li on ostati na čelu vladajuće stranke dok mu ne istekne mandat, u rujnu 2021.

Kazao je da je odlučio da odstupi kako bi izbjegao politički vakuum dok se zemlja bori s epidemijom koronavirusa.

''Ispričavam se iz sveg srca što usprkos podršci japanskog naroda napuštam položaj kada je preostala puna godina mog mandata i u jeku političkih previranja i epidemije koronavirusa'', izjavio je Abe.

On je na isti način podnio ostavku u 2007., nakon jedne godine premijerskog mandata, navodeći kao uzrok bolest, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close