U borbi protiv terorista

Predsjednik stradao dan nakon pobjede na izborima

Deby (68) došao je na vlast u pobuni 1990. i bio je jedan od najdugovječnijih afričkih lidera.
Vijesti / Svijet | 20. 04. 2021. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Čada Idriss Deby umro je pri posjetu vojnika na prvoj liniji borbe protiv pobunjenika sa sjevera, objavio je glasnogovornik vojske u utorak, dan nakon što je Deby proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora.

Deby (68) došao je na vlast u pobuni 1990. i bio je jedan od najdugovječnijih afričkih lidera.

Njegovi suradnici objavili su u ponedjeljak da će se pridružiti vojnicima u borbi protiv terorista, kako ih naziva, nakon što su pobunjenici stacionirani na sjevernoj granici s Libijom napredovali stotine kilometara južno prema prijestolnici N'Djameni.

Uzrok smrti predsjednika Čada nije još poznat, prenosi Hina. 

Glasnogovornik vojske Azem Bermendao Agouna izvijestio je o Debyjevoj smrti na državnoj televiziji, okružen skupinom vojnih časnika iz Nacionalnog prijelaznog vijeća.

"Poziv za dijalog i mir upućen je svim Čađanima u zemlji i inozemstvu kako bismo nastavili zajedno graditi Čad", rekao je Agouna.

"Nacionalno prijelazno vijeće uvjerava narod Čada da su poduzete sve mjere za osiguranje mira, sigurnosti i republičkog poretka."

Zapadne zemlje smatrale su Debyjem saveznikom u borbi protiv islamističkih skupina, uključujući Boko Haram u bazenu jezera Čad i skupina povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom u Sahelu.

Deby je također bio suočen s jačanjem nezadovoljstva javnosti zbog upravljanja naftnim bogatstvom Čada i obračuna s protivnicima.

Pobjeda na izborima osigurala mu je šest mandat, ali su glasanje 11. travnja bojkotirali oporbeni čelnici.

Kopirati
Drag cursor here to close