Kampanja

Predsjednički izbori u Afganistanu u sjeni "rata i terora"

Glasači u toj zemlji će 28. rujna izaći na predsjedničke izbore, četvrte po redu nakon što su talibani 2001. godine izgubili vlast.
Vijesti / Svijet | 30. 07. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kampanja uoči predsjedničkih izbora u Afganistanu počela je u sjeni zračnih napada stranih snaga kao i terorističkih napada talibana, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasači u toj zemlji će 28. rujna izaći na predsjedničke izbore, četvrte po redu nakon što su talibani 2001. godine izgubili vlast.

Izborna komisija Afganistana je priopćila da će predizborna kampanja trajati oko 60 dana, a da na izborima za novog predsjednika sudjeluje ukupno 18 kandidata.

Među kandidatima se nalaze i sadašnji predsjednik Ashraf Ghani, predsjednik Izvršnog vijeća, (nova funkcija u Afganistanu, slična premijerskoj), Abdullah Abdullah, lider partije Hezb-e Islami Gulbuddin Hekmatyar, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Mohammad Hanif Atmar i Rahmatullah Nabil.

Iako su neki kandidati zabrinuti da će Ghani na izborima iskoristiti sve mogućnosti koje mu pruža sadašnja pozicija predsjednika, njegove pristalice tvrde da će izborna kampanja proteći u zakonom određenim granicama.

Problem sigurnosti na izborima 

Dok se predsjednički kandidati ubrzano pripremaju za izbore, gotovo polovina od 34 pokrajine u zemlji, posebno glavni grad Kabul, izloženi su napadima talibana, terorističkim napadima i zračnim napadima afganistanskih i stranih snaga.

Talibani, koji se protive izborima, u Kataru vode mirovne pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, a s druge strane poručuju da će nastaviti s napadima u različitim gradovima u zemlji. Opet, i dalje je nepoznanica kako će kandidati voditi pregovore s talibanima tokom izbornog procesa.

Budžet predviđen za izbore 149 milijuna dolara 

Na izborima pravo glasa imaju 9.678.283 osobe, a za ove izbore ukupni proračun iznosi oko 149 milijuna dolara. Oko 60 posto od ovog iznosa, odnosno 90 milijuna dolara, osigurala je vlast u Kabulu, 59 milijuna dolara organizacije međunarodne zajednice, a 29 milijuna dolara Sjedinjene Američke Države.

Izborna komisija Afganistana je navela da svaki od kandidata tijekom izborne kampanje može potrošiti najviše 442 milijuna Afganistanskih afgana (oko 5 milijuna  dolara). Svaka potrošnja viša od ove cifre smatrat će se kršenjem postojećeg zakona.

Na prošlim izborima ova cifra je iznosila 10 milijuna Afganistanskih afgana, ili 125 tisuća dolara. Iznos omogućen svakom kandidatu na ovim izborima veći je za 40 puta.

U zemlji, u kojoj kandidati sami pokrivaju troškove izborne kampanje, očekuje se da će potrošnja pozitivno utjecati na cijelo tržište u Afganistanu.

Briga za sigurnost na glasačkim mjestima 

Planirano je da širom zemlje bude otvoreno 7.338 glasačkih mjesta, a afganstanske vlasti su poručile da će moći garantirati sigurnost na 5.388 glasačkih mjesta. Smatra se da se na oko dvije tisuće biračkih mjesta neće moći glasati zbog prijetnji i opasnosti od naoružanih grupa kao što su talibani.

Ministarstvo obrane Afganistana je priopćilo  da će se za sigurnost na biralištima u cijeloj zemlji brinuti oko 50 tisuća policajaca.

Navodi o prijevari obilježili su predsjedničke izbore 2014. godine, nakon čega je formirana vlada Nacionalnog jedinstva. Isto tako, prošlogodišnje opće izbore su obilježili razni tehnički problemi. Rezultati su objavljeni tek nakon 7 mjeseci.

Uprkos pritiscima koji dolaze od talibana i s drugih strana, očekuje se veliki interes birača za ove izbore koji bi umnogome mogli odrediti sudbinu zemlje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close