Žale se

Predsjednica katalonskog parlamenta i Puigdemont žale se Europskom sudu za ljudska prava

Vijesti / Svijet | 10. 11. 2017. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica katalonskog parlamenta, zagovornica neovisnosti Carme Forcadell i smijenjeni predsjednik Carles Puigdemont, uložili su tužbu protiv Madrida na Europskom sudu za ljudska prava (ECHR), doznaje se od tog europskog suda.

"Sud potvrđuje da je zaprimio četiri katalonske tužbe", rekao je glasnogovornik ECHR-a za AFP, potvrdivši informacije španjolske novinske agencije EFE.

ECHR je potvrdio da je tužbu, zaprimljenu 18. listopada, podnijela predsjednica katalonskog parlamenta. Jedan od potpisnika tužbe je i Carles Puigdemont, prenosi Hina.

U slučaju "Forcadell i Lluiss i drugi protiv Španjolske", "Carme Forcadell i još 76 podnositelja tužbe, u ovom slučaju zastupnici katalonskog parlamenta, žale se da im je španjolski Vrhovni sud zabranio sazivanje plenarne sjednice na čijem je dnevnom redu bilo proglašenje neovisnosti", rekao je glasnogovornik ECHR-a.

ECHR je usto zaprimio i tužbu španjolskog građanina koji se u vezi s istim događajem žali što katalonski predstavnici nisu mogli zasjedati. Podnositelj je Domingo Garcia - Mila.

Osmero članova separatističke vlade Carlesa Puigdemonta koje je Madrid smijenio, u četvrtak su optuženi i pritvoreni. Puigdemont i četvero njegovih "ministara" sklonili su se u Belgiju i za njima je Španjolska izdala uhidbeni nalog.


Forcadell je noć provela u pritvoru blizu Madrida, ali bi uskoro mogla biti puštena.
Četiri katalonska predmeta pred sudom

Predsjednica katalonskog parlamenta u petak je uplatila 150.000 eura jamčevine koje je Vrhovni sud zatražio za oslobađanje.

Druge dvije tužbe podnijeli su španjolski građani koji se "žale da je španjolsko Ustavno vijeće obustavilo osnivanje izbornog povjerenstva i da su članovi potonjeg osuđeni na novčanu kaznu od 6.000 eura", navodi sud.

"Ta četiri katalonska predmeta su u početnoj fazi", dodaje sud.

O njima će se obavijestiti Madrid, a ECHR će zatim odlučiti o prihvaćanju tužbi.

Kopirati
Drag cursor here to close