Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije: Brexit će donijeti novi početak EU

Brexit je ponudio 27 preostalih članica EU-a priliku koja se javlja "jednom u generaciji" da osiguraju da Europa bude predvodnica u izazovima od klimatskih promjena, digitalne revolucije, upravljanja migracijama...
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2020. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU će početi novo poglavlje nakon izlaska Britanije kao jedinstvena snaga u globalnim pitanjima od klimatskih promjena do tehnološke preobrazbe, i neće imati manje mogućnosti zbog brexita, izjavila je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Naše iskustvo nas je naučilo da snaga ne leži u sjajnoj izolaciji nego u našoj jedinstvenoj zajednici", kazala je ona na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i čelnikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem u povodu brexita.

"Nigdje u svijetu ne možete naći 27 zemalja s 440 milijuna ljudi, koji govore na 24 jezika, da se oslanjaju jedni na druge, rade zajedno, žive zajedno. Neka nitko ne dvoji - izazovi s kojima je Europa suočena i mogućnosti koje može iskoristiti nisu se promijenili zbog brexita."

Po njezinim riječima, Brexit je ponudio 27 preostalih članica EU-a priliku koja se javlja "jednom u generaciji" da osiguraju da Europa bude predvodnica u izazovima od klimatskih promjena, digitalne revolucije, upravljanja migracijama do građenja snažnog partnerstva diljem svijeta.

Michel je rekao da što se više Britanija udalji od pravila i regulacija EU-a nakon brexita, to će imati manji pristup jedinstvenom tržištu.

"Što se više Britanija udalji od standarda EU-a, to će joj manji biti pristup jedinstvenom tržištu'', rekao je.

Von der Leyen, Michel i Sassoli poručili su na tiskovnoj konferenciji da Unija želi imati najbolje moguće odnose s Velikom Britanijom nakon brexita, ali da oni neće zamijeniti benefite članstva.

Također su rekli da će se EU sada fokusirati na borbu protiv klimatskih promjena i unapređenje digitalizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close