Predstave

Predizborni cirkus u Hrvatskoj: Ne smije se reći Zoran

Grbin je rekao kako se na stranačkim tijelima nije razgovaralo o tome hoće li se Milanović kandidirati na europarlamentarnim izborima…
Vijesti / Svijet | 21. 03. 2024. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, rekao je u četvrtak da 'nije u stranci niti će ikada biti' te kako ''okuplja koaliciju za treću republiku'', što je ''vlada nacionalnog spasa''.

''Ja nisam u stranci i neću više nikada biti. Ja okupljam koaliciju za treću republiku i to je vlada nacionalnog spasa'', kazao je Milanović te dodao kako ''HDZ treba maknuti s vlasti na demokratski način''.

Rijeke pravde

''I tko god dođe, bit će bolji. Jedno vrijeme mora biti prijelazno da se ova šteta sanira'', rekao je Milanović, prenosi Hina.

Naime, Predsjedništvo SDP-a u srijedu navečer definiralo je sporazum s koalicijskim partnerima za izlazak na izbore, kao i mjesta na listama, kazao je u četvrtak čelnik te stranke Peđa Grbin, otkrivši da će se koalicija zvati "Rijeke pravde" te ocijenio da su ovo ''izbori za slobodu Hrvatske''.

"Naša koalicija zvat će se 'Rijeke pravde', a rijeke pravde dolaze 17. travnja, u proljeće, Hrvatska će nakon tog dana biti bolja”, poručio je predsjednik SDP-a Grbin.

''SDP kreće u pobjedu, koalicija 'Rijeke pravde' kreće u pobjedu i Z… ne smijem to reći, kreće u pobjedu'', najavio je lider SDP-a, iskoristivši priliku da građane Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Varaždina pozove na oporbene prosvjede u subotu u 11 sati.

Potočić

Istodobno, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da izdvojena mišljenja troje sudaca Ustavnog suda koji nisu glasovali za upozorenje predsjedniku RH Zoranu Milanoviću ne mijenjaju ništa.

''Ova izdvojena mišljenja sudaca, tu zapravo nema spora o tome da je sve što se radi sa strane SDP-a i njihovog navodnog kandidata izvan ustavne norme i ustavne prakse i u tom smislu će se pratiti te aktivnosti i ubuduće'', rekao je Božinović.

Naime, Ustavni sud je u srijedu objavio izdvojena mišljenja troje sudaca koji nisu glasovali za zabranu izborne kandidature Zoranu Milanoviću dok je na dužnosti predsjednika RH u kojem navode da predsjednik ne smije sudjelovati na izborima, ali zamjeraju načinu donošenja upozorenja.

Božinović je prokomentirao i naziv SDP-ove koalicije Rijeke pravde.

''S obzirom na to koliko im je vodostaj pao posljednji dana mislim da se radi sve više o potočiću, a ne o rijeci'', kazao je.

Na to je reagirao Grbin.

''On je kandidat na ovim izborima, bit će nositelj u 6. izbornoj jedinici, a oko sebe je okupio policajce i koristi hrvatsku policiju za izbornu promidžbu. Taj čovjek je dvoličan, radi što ne bi smio, ali ne vidim da su DIP ili Ustavni sud skočili da bi ga zaustavili. A što se tiče potočića, on odlazi u rijeku", rekao je.

Optužbe žena

Grbin je dodao kako se na stranačkim tijelima nije razgovaralo o tome hoće li se Milanović kandidirati na europarlamentarnim izborima, što mu zakoni Ustav ne priječe, te je li možda na stolu opciju da u posljednji trenutak prije predaje lista podnese ostavku na dužnost predsjednika RH-a kojeg je Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" osudila, ocijenivši kako je rad mnogih žena pokušao podcijeniti samo zato jer su žene, te da je seksizam i omalovažavanje žena okosnica Milanovićeva djelovanja.

Agencija Hina pak piše kako se čini da će, kao i na proteklim parlamentarnim izborima, glavnina kandidatura i za travanjske, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) pristići tek zadnjih dana roka koji istječe u ponoć, 29. ožujka, na Veliki petak.

Od prošle subote, 16. ožujka, do danas, DIP je zaprimio samo dvije kandidature, a za ovaj tjedan, u subotu, najavljena je još samo jedna, Udruge Roma Korak po korak. Sve one su za 12. jedinicu u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine.

Zaprimljene su kandidature Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj – Bošnjaci zajedno! i Saveza Roma u Hrvatskoj „Kali sara“ čiji su kandidati Armin Hodžić i Veljko Kajtazi.

Kopirati
Drag cursor here to close