Koristio invazivne metode

Poznati makedonski kirurg prevario pacijente s koronom, uzeo im 1,6 milijuna eura

Tužiteljstvo je podiglo optužnicu nakon istrage inicirane istraživačkom pričom novinarske mreže IRL o neetičkoj upotrebi metode hemofiltracije u liječenju covid-pacijenata. Riječ je o invazivnoj metodi pročišćivanja krvi.
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2023. u 06:19 Bljesak.info/RSE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Poznati makedonski kirurg Žan Mitrev, koji je koristio invazivnu metodu za pročišćivanje krvi, zbog koje se sumnja da su umrle 24 osobe s covidom, optužen je za prevaru.

Kako piše Radio Slobodna Europa (RSE), javno tužiteljstvo u Skoplju je danas podiglo optužnicu protiv kardiokirurga Mitreva i njegove bolnice Filip II. Mitreva terete za kazneno djelo prevare te zbog toga može dobiti kaznu zatvora od jedne do 10 godina.

Koristio metodu pročišćivanja krvi kod liječenja covid-pacijenata

Obitelji osmero preminulih, među kojima su i obitelji iz Prištine, podnijele su kaznenu prijavu protiv privatne kardiokirurške bolnice Filip II. u Skoplju. Optužbi su se pridružila 283 pacijenta koji se osjećaju oštećenima u ovom slučaju, piše RSE.

Tužiteljstvo je podiglo optužnicu nakon istrage inicirane istraživačkom pričom novinarske mreže IRL o neetičkoj upotrebi metode hemofiltracije u liječenju covid-pacijenata. Riječ je o invazivnoj metodi pročišćivanja krvi.

Istraga je pokazala da je metoda hemofiltracije primijenjena bez dozvole Državne agencije za lijekove i medicinska sredstva od travnja 2020. do 2022. godine.

Nakon što je objavljen dokumentarac IRL-a te se o tome pisalo i u drugim medijima, počeli su se javljati građani čiji su se članovi obitelji liječili u ovoj bolnici i koji su imali puno nedoumica oko liječenja od covida.

RSE je nedavno istraživao može li bolnica Žana Mitreva bez licenciranog pedijatrijskog kardiokirurga izvoditi operacije srca na bebama.

Prevario pacijente i zaradio 1.6 milijuna eura

Liječnik i vlasnik privatne bolnice Filip II. je u listopadu prošle godine dao milijun eura u gotovini Osnovnom kaznenom sudu u Skoplju kao garanciju da neće napustiti zemlju, priopćio je tada šef tužiteljstva Gavril Bubevski. U kolovozu mu je prethodno zbog opasnosti od bijega oduzeta putovnica.

Tada je iz Državnog odvjetništva priopćeno da je osumnjičeni od travnja 2020. do 2022. godine želio pribaviti protupravnu imovinsku korist te je iznošenjem lažnih činjenica dovodio u zabludu pacijente koji su liječeni od covida metodom hemofiltracije.

Premda se hemofiltracija koristi širom svijeta, ona se ne koristi kao alternativna metoda liječenja korone. No, kako u Tužiteljstvu navode, Mitrev je prevario pacijente i tako je protivno zakonu zaradio 1.6 milijuna eura.

Covid-pacijenti koji su lijek protiv korone potražili u bolnici Žana Mitreva unaprijed su platili liječenje. U nekim od "paketa za liječenje" koji su im ponuđeni naplaćivale su se najmanje dvije hemofiltracije bez prethodne indikacije liječnika, odnosno bez preporuke liječnika da je upotreba takve metode neophodna, navodi RSE.

Uvjet za liječenje pacijenata bio je da se unaprijed uplati 12.000 eura kako bi bili hospitalizirani u klinici. Tužiteljstvo tvrdi da je klinika zaradila 1.6 milijuna eura od 283 pacijenta za metodu hemofiltracije.

Mitrev i klinika sve poriču

Ako Mitrev bude proglašen krivim, mora 1.6 milijuna eura vratiti oštećenim pacijentima ili obiteljima preminulih pacijenata. Tužiteljstvo je za sada tražilo od Kaznenog suda zabranu prodaje bolnice na godinu dana kako bi osiguralo novčano potraživanje za naknadu štete. No sud o tome još nije donio odluku.

"Vidimo se na sudu", stoji u priopćenju klinike Žana Mitreva nakon odluke Tužiteljstva da podigne optužnicu. Klinika tvrdi da nijedan pacijent nije prevaren i da su svi tretmani i procesi u bolnici bili javni i transparentni te u interesu pacijenata.

Ostvarili najveći prihod tijekom pandemije

Iz Klinike kažu da su radili po najvišim zdravstvenim standardima u skladu s dopuštenim i utvrđenim metodama liječenja. Prije podizanja optužnice protiv njega, Mitrev je gostujući u emisiji "Top tema" na TV Thelmi rekao da se osjeća kao žrtva i da nikoga nije prevario.

U priopćenju Tužiteljstva navodi se da su pacijenti morali biti detaljno informirani o hemofiltraciji i morali su potpisati suglasnost za upotrebu te metode kako ne bi pomislili da će se tako potpuno izliječiti od covida.

Ova klinika, koja je počela s radom 2000. godine, najveći prihod je imala tijekom pandemije, na što se odnosi optužba za prevaru, piše RSE.

Kopirati
Drag cursor here to close