Dogovor Rusije i Turske

Potpuni prekid vatre između sirijskih snaga i pobunjenika u pokrajini Idlib

Pokrajina Idlib je posljednje veliko džihadističko uporište u Siriji.
Vijesti / Svijet | 13. 06. 2019. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija i Turska dogovorile su potpuni prekid vatre između sirijskih snaga i pobunjenika u sirijskoj pokrajini Idlib, izvijestile su ruske novinske agencije, pozivajući se na rusku vojsku.

Ruska vojska priopćila je da je prekid vatre primijenjen u takozvanoj demilitariziranoj zoni u Idlibu te da je u srijedu značajno doprinio smanjivanju nasilja, izvijestile su agencije. Agencije nisu navele koliko dugo bi mogao potrajati prekid vatre, javlja Hina.

U zračnim napadima u ponedjeljak je na sjeverozapadu Sirije ubijeno najmanje 25 ljudi, uglavnom civila. Od kraja travnja u bombardiranju sirijskog režima i njegova ruskog saveznika poginulo je više stotina civila, tvrde stanovnici i nevladine udruge.

Nasilje u pokrajini Idlib i obližnjoj Hami obilježilo je najveći sukob između sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih pobunjenika od prošlog ljeta. Otkad su u travnju počeli zračni napadi u Idlibu, na desetke tisuća ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

Pokrajina Idlib je posljednje veliko džihadističko uporište u Siriji. U rujnu 2018. Moskva i Ankara koja pomaže nekim pobunjeničkim skupinama, potpisale su ugovor o uspostavi demilitarizirane zone radi razdvajanja pobunjeničkih od vladinih područja.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) u ratu u Siriji je u osam godina poginulo više od 370.000 ljudi, a raseljeno ih je više milijuna, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close