Uslijed nevremena

Potonula dva vojna broda u Crnoj Gori

Pretpostavlja se da su jaki valovi i olujna bura tijekom noći “tukli” brod koji je pritom udarao u stari vojni tanker za vodu PV-17 koji je bio vezan između DBM-a i obale.
Vijesti / Svijet | 06. 02. 2023. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTV CG / Potonula dva vojna broda u Crnoj Gori

Olujna bura koja već dva dana puše u crnogorskoj Boki u ponedjeljak ujutro je nanijela novu veliku štetu Mornarici Vojske Crne Gore.

Naime, rashodovani desantni brod minopolagač DBM-241 “Krk” prevrnuo se na bok i potonuo na vezu na lokaciji između vojnog objekta Pristan i Rakite, na sjeverozapadnoj obali poluotoka Luštica u Boki Kotorskoj.

Tom prilikom teško je oštećen i također rashodovani vojni tanker za vodu PV-17 “Alga” čiji je trup također naplavljen, pa je i ovaj brod pramčanim dijelom nalegao na morsko dno u plićaku gdje je bio vezan, javlja N1.

DBM-241 je već petnaestak godina van operativne upotrebe u Mornarici VCG, a bio je jedno od njenih najmlađih plovila jer je sagrađen 1988. godine u Splitu.

Pretpostavlja se da su jaki valovi i olujna bura tijekom noći “tukli” brod koji je pritom udarao u stari vojni tanker za vodu PV-17 koji je bio vezan između DBM-a i obale.

Dotrajali i korozijom izjedeni limovi na oplati broda su najvjerojatnije popustili pod udarcima, pa je DBM primio vodu, prevrnuo se i potonuo uz obalu.

Oštećenja je pretrpio i PV-17 koji je pramčanim dijelom također nalegao na morsko dno.

Na licu mjesta su ekipe Mornarice VCG, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koje pokušavaju da jakim crpkama izbace more iz trupa PV-17 i makar tom brodu vrate djelomičnu plovnost kako bi ga uklonili sa te lokacije.

Kopirati
Drag cursor here to close