Čeka se ime premijera

Postignut dogovor oko formiranja talijanske Vlade

Lideri "Pet zvezdica" i "Lige" Luigi di Maio i Matteo Salvini sreli su se dva puta u Milanu kako bi dogovorili detalje koalicijskog dogovora.
Vijesti / Svijet | 14. 05. 2018. u 13:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokret "Pet zvezdica" i ultradesničarska "Liga" postigli su sporazum o vladinoj platformi i zajedničkom kandidatu za premijera Italije, čime bi taj populistički savez mogao doći na čelo treće najveće ekonomije u eurozoni, piše bruxelleski portal Politiko.

Dve stranke podnijet će u ponedjeljak izvještaj o dogovoru predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli, nakon čega će predsjednik zakazati finalnu rundu konzultacija sa strankama i odlučiti koga će imenovati za premijera, navodi portal.

Sporazum pokreta "Pet zvezdica" i "Lige" je rezultat posljednjeg pokušaja da se probije dvomjesečni zastoj i izbjegne predsjednik Italije koji je nametao "neutralnu vladu", a koja bi dovela do novih izbora.

Lideri "Pet zvezdica" i "Lige" Luigi di Maio i Matteo Salvini sreli su se dva puta u Milanu kako bi dogovorili detalje koalicijskog dogovora.

"Pišemo povijest i očigledno je potrebno malo vremena", rekao je Di Maio nakon sastanka sa Salvinijem i potvrdio i da je postignut dogovor oko imena kandidata za premijera, ali je odbio otkriti o kome se radi.

"Radi se o političaru, ne tehnokrati", rekao je Di Maio.

Kopirati
Drag cursor here to close