Prečišćivači vode

Pošiljka pomoći Svjetske zdravstvene organizacije stigla u BiH

Vijesti / Svijet | 28. 05. 2014. u 15:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pošiljka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja sadrži dva sustava za prečišćavanje vode i prateći potrošni materijal stigla je danas u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Pošiljka je dio hitne pomoći kao odgovor na teške poplave u zemlji.

Svaki od ova dva sustava može dnevno proizvesti 100,000 litara pročišćene pitke vode za ljude u područjima pogođenim poplavama.

''U ugroženim područjima potreban je pristup čistoj i pitkoj vodi, što je od velikog značaja za prevenciju i kontrolu bolesti'', izjavio je Haris Hajrulahović, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini.

Oočekuje se da će u Bosnu i Hercegovinu u narednih nekoliko dana stići i humanitarna pošiljka s lijekovima i medicinskim materijalima Svjetske zdravstvene organizacije.

Lijekove će podmiriti potrebe ljudi koji su morali napustiti uništene domove i onih što trenutno žive u kolektivnim centrima.

U tijeku mandata za koordinaciju međunarodnog humanitarnog odgovora u oblasti zdravstva i u bliskoj suradnji s partnerima, Svjetska zdravstvena organizacija ujedno podržava zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini, pružajući stručnu pomoć i savjete o rješavanju i prevenciji zdravstvenih izazova vezanih za poplave.

Kancelarija WHO za Europu je već u Bosnu i Hercegovinu poslala stručnjaka za prirodne nepogode. Tijekom ovoga tjedna očekuju se nove misije stručnjaka radi pomoći u smanjenju zdravstvenih rizika od poplava i društvenih te ekonomskih uticaja.

Kopirati
Drag cursor here to close