Utjeha

Poruka Srbije i Srpske: Rata neće biti

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izrazila zadovoljstvo što se robna razmjena približava cifri od dvije milijarde eura, odnosno da je 2018. godine bila milijardu i 870 milijuna eura.
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2019. u 08:54 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomska suradnja Srbije i bh. entiteta Republika Srpska je dobra, robna razmjena je u 2018. godini bila milijardu i 870 milijuna eura, a nakon desete zajedničke sjednice dvije vlade održane u Beogradu, dogovorena je dalja suradnja u raznim oblastima, koja treba omogućiti ne samo povezivanje RS i Srbije, već i Srbije s Federacijom, ali i regionalno povezivanje.

Obostrano odušvljenje zbog hidroelektrana

Nakon sjednice dvije vlade održane u četvrtak u Beogradu, premijer Republike Srpske Radovan Višković zahvalio je za pomoć koju je Srbija uputila, prije svega, građanima RS, a značajan dio ovih donacija je implementiran i izvan RS u lokalne samouprave Federacije u kojima živi srpski narod.

''Ono što je bitno i što danas proizilazi iz naše sjednice je nastavak dalje suradnje koji će svakako ići u sljedećem razdoblju još većom uzlaznom putanjom, prije svega za energetski sektor'', rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerkom Srbije Anom Brnabić. 

Kako je objasnio, suglasili su se i oko izgradnje dvije hidroelektrane - Foča i Paunci, kojima će biti pridružena i Buk Bijela, a građanima Srbije i RS je poručio da je taj projekt dočekan s obostranim oduševljenjem.

''Nadam se da smo došli u poziciju da ćemo ja, vlada RS i Srbija učiniti sve da se formira zajedničko poduzeće i ja se nadam da izvođači za pripremne radove mogu da budu uvedeni u posao tijekom polovine ove godine'', kazao je.

Građani se ne bune

Dodao  je i da nema informaciju da se građani bune protiv izgradnje hidroelektrana, ponovivši da su izdane sve potrebne dozvole da su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti, u skladu s europskim standardima.

''To je nešto što je dobro i za Srbiju i za Republiku Srpsku, ali i za građane koji u RS žive, jer im jedino tako možemo omogućiti nova radna mjesta, ostanak i opstanak'', dodao je.

Višković je govorio i o usuglašenoj trasi budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, istaknuvši da je već faza izrade projektne dokumentacije za dio trase koja bi bila poprečna veza za prsten auto-puta.

Na pitanje da prokomentariše svoju izjavu o tome da je ova regija "bure baruta" i "pun usijanih glava", premijer Republike Srpske je naveo da mu je tako bilo postavljeno pitanje, istaknuvši da ne vidi u ovom trenutku da bi na ovim prostorima moglo doći do ratnih sukoba.

Jasan plan

''Postoje ljudi koji priželjkuju ili svojim radnjama na neki način prizivaju sile kojima bi mogli da se svrstaju na jednu ili drugu stranu, apsolutno sam protiv takve ideje. Mislim da se sva otvorena pitanja mogu riješiti jedino dogovorom, razgovorom i suradnjom, onaj tko misli da se nešto može postići ratom taj se grdno vara, ja ih pozivam da posjete neke ustanove i potraže pomoć'', rekao je.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izrazila zadovoljstvo što se robna razmjena približava cifri od dvije milijarde eura, odnosno da je 2018. godine bila milijardu i 870 milijuna eura.

''Druga važna oblast za regionalno povezivanje i veze Srbije i RS je prometna infrastruktura, mi smo završili povezivanje mostom Ljubovija-Bratunac, 7. ožujka će biti završen tender, nadamo se da ćemo i ovo završiti uz podršku Federacije''', izjavila je.

I Brnabić je govorila o suradnji u oblasti energetike, odnosno o hidroelektranama Foča i Paunci, investiciji vrijednoj oko 200 milijuna eura, sa snagom od 84 ili 85 megavata, navodeći da ako se tome doda Buk Bijela to će biti ukupno 200 megavata.

Kako je istaknula, od 2014. godine Srbija je RS dala donacije vrijedne 21 milijun i 750 tisuća eura za različite projekte.

''Rezultati ne izostaju, imamo jasan plan i agendu za dalji rad i čini mi se da ćemo to raditi u obostranom interesu, ali i regionalnom, jer je ovo povezivanje i s Federacijom, ali i jedan od načina na koji možemo ostvariti povezivanje i na regionalnoj razini'', navela je.

Stvari se ne poštuju

Predsjednica Vlade Srbije govorila je i o tome da pristojbe koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH ugrožavaju sve regionalne sporazume koji trebaju biti potpisani, navodeći kao primjer sporazum o regionalnom roamingu koji je usuglašen, a za koji je ideja bila da se potpiše 4. travnja u Beogradu.

''Nevjerojatno je da kažete da potpisujete nove regionalne sporazume, iako znamo da je u interesu svih građana ovih prostora, ali kako mi kao Srbija i Republika Srpska da potpisujemo nove regionalne, kada se ne poštuju stari'', ocijenila je.

Na pitanje je li zadovoljna dinamikom otvaranja poglavlja na putu Srbije k Europskoj uniji, ona je rekla da nije nezadovoljna dinamikom, ali da na to ne može utjecati, jer o tome odlučuju zemlje članice EU.

''EU ima svoje stvari i probleme kojima se u ovom trentuku bavi, a mislim da je dinamika uvjetovana i time i mislim da su svi to jasno rekli'', kazala je, dodavši da je njezin posao da reforme idu dobro, a da dalji posao dinamike otvaranja poglavlja zavisi od zemalja članica EU.

U Palati Srbija održani su i bilateralni sastanci resornih ministarstava Srbije i RS, a potpisani su i sporazumi i memorandumi u oblastima inspekcijskog nadzora, europskih integracija, tehnološkog razvoja i digitalizacije, stipendiranja mladih talenata.

Kopirati
Drag cursor here to close