Vojni ciljevi u Ukrajini

Poruka iz Kremlja: Uspjet ćemo

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je izravno odgovoriti na pitanje novinara vjeruje li predsjednik Vladimir Putin u svoje vojno vodstvo, odgovorivši da će se "posebna operacija" nastaviti dok ne ostvari svoje rezultate.
Vijesti / Svijet | 12. 09. 2022. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kremlj je u ponedjeljak poručio da će Rusija ostvariti svoje vojne ciljeve u Ukrajini, u prvoj javnoj reakciji na dramatične uspjehe ukrajinske vojske na bojišnici.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je izravno odgovoriti na pitanje novinara vjeruje li predsjednik Vladimir Putin u svoje vojno vodstvo, odgovorivši da će se "posebna operacija" nastaviti dok ne ostvari svoje rezultate.

"Vojna operacija se nastavlja", rekao je Peskov. "I nastavit će se dok ciljevi koje smo u početku postavili ne budu ostvareni".

"Naravno, vrhovni zapovjednik obaviješten je o svim vojnim akcijama koje se izvodi", rekao je Peskov, govoreći o Putinu.

"Predsjednik je stalno u kontaktu s ministrom obrane i svim vojnim zapovjednicima. Drukčije ne može biti tijekom posebne vojne operacije".

To je reakcija Kremlja na prošlotjednu munjevitu ukrajinsku protuofenzivu u kojoj je Kijev oslobodio više od 3000 kilometara četvornih teritorija za samo nekoliko dana, prenosi Hina.

Na pitanje hoće li Putin narediti opću mobilizaciju zbog toga, Peskov je rekao da se to pitanje postavi ministarstvu obrane.

Putin za sada nije mobilizirao ruske rezerviste kojih ima oko dva milijuna.

Peskov je rekao da Rusija ne vidi nikakve izglede za mirovne pregovore s Ukrajinom niti osnove za to.

Rekao je također da se ne razgovara o mogućoj demilitarizaciji nuklearke Zaporižja, što je preporučila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja je ovaj mjesec posjetila nuklearku.

Munjeviti ukrajinski uspjesi u Harkivskoj oblasti najveći su ruski poraz od povlačenja iz predgrađa Kijeva u travnju. Rusija je ostala bez ključnih logističkih točaka za opskrbu svojih snaga na istoku Ukrajine.

Gotovo potpuna šutnja Moskve o porazu, i izostanak objašnjenja o tome što se dogodilo, izazvali su veliku ljutnju kod nekih komentatora koji podržavaju rat i ruskih nacionalista na društvenim medijima.

Dok su ruske snage u subotu napuštale grad za gradom, Putin je otvorio najveći panoramski kotač u moskovskom parku, a u povodu osnivanja grada 1147. upriličen je bio velik vatromet iznad Crvenog trga.

Kopirati
Drag cursor here to close