Kreće sljedeće godine

Porez za najbogatije

Dodala je da vlada priprema nove poreze i za energetske tvrtke i banke.
Vijesti / Svijet | 22. 09. 2022. u 16:29 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska vlada želi na dvije godine uvesti porez najbogatijih jedan posto građana kako bi namaknula dovoljno novca za pojačanu proračunsku potrošnju, izjavila je u četvrtak ministrica za proračuna Maria Jesus Montero.

Porez bi trebao krenuti sljedeće godine, rekla je Montero, napomenuvši da zbog parlamentarne procedure možda neće biti spreman za sam početak 2023. i da o mjeri razgovara s manjim partnerom u vladi Podemosom koji ju je uvrstio u svoj predizborni program.

Nije iznijela pojedinosti o poreznoj stopi ni o očekivanom prihodu, rekavši samo za televizijsku postaju laSexta da bi ga trebali plaćati "milijunaši", u prihodovnoj kategoriji koja čini jedan posto građana.

Dodala je da vlada priprema nove poreze i za energetske tvrtke i banke.

"Sličnu shemu koristit ćemo i za energetske tvrtke i za bankarstvo. U iduće dvije godine... tražit će se od velikih bogatstava ove zemlje da se na određeno vrijeme 'isprse'", izjavila je Montero.

Španjolska će iduće godine održati lokalne i regionalne izbore i već uvelike raspravlja o tome treba li smanjiti ili povećati poreze kako bi se obuzdala inflacija i ublažile gospodarske teškoće koje je prouzročila ruska invazija na Ukrajinu.

Ministrica je izjavila da je u raspravi o nacrtu proračuna za iduću godine glavni kamen spoticanja povećana potrošnja na obranu.

Vlada je povećala rashode u skladu s obvezom članica NATO-a koje do 2029. moraju povećati potrošnju na obranu na dva posto BDP-a, napominje Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close