NATO

Ponovljena upozorenja Rusiji

'Ministri su istaknuli kako bi svaka buduća agresivnost Rusije platila visoku cijenu, te snosila političke i ekonomske posljedice'', rekao je Stoltenberg.
Vijesti / Svijet | 01. 12. 2021. u 19:02 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg priopćio je kako su ministri vanjskih poslova saveza kazali da će biti visoka cijena bilo kakve agresivnosti Rusije u budućnosti, te da će biti političkih i ekonomskih posljedica, javlja Anadolija.

Stoltnberg je održao konferenciju za medije nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a održanog u Rigi, u Latviji.

Podsjetio je kako su, zbog vojne aktivnosti Rusije u blizini granica Ukrajine, sastanku prisustvovali i ukrajinski i gruzijski ministri. Kazao je kako su razgovarali o sigurnosnoj situaciji, te agresivnosti i destabilizirajućim koracima Rusije prema susjedima.

Buduća agresivnost = plaćanje visoke cijene

''Trebamo biti na oprezu i izbjegavati podizanje tenzija. Ministri su istaknuli kako bi svaka buduća agresivnost Rusije platila visoku cijenu, te snosila političke i ekonomske posljedice'', rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je i kako Ukrajina i Gruzija žele biti NATO članice.

''Nepokolebljiva je naša podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu obje države. Nastavljamo pružati podršku objema zemljama'', rekao je Stoltenberg.

Upitan je o tome ''što bi se moglo dogoditi ukoliko Rusija koristi silu protiv Ukrajine''.

''Imamo široku lepezu mogućnosti u vezi s posljedicama s kojima se Rusija može suočiti ukoliko još jednom koristi silu protiv neovisne i suverene zemlje. U to su uključene i ekonomske i finansijske sankcije, politička ograničenja'', pojasnio je Stoltenberg.

Osvrnuo se na pojačanu prisutnost NATO-a u Baltičkoj regiji i Crnom moru nakon ilegalne ruske aneksije Krima 2014. godine. Dodao je kako će nastaviti podršku Ukrajini u vidu vojne obuke, povećanja kapaciteta, konsultacija i razmjene informacija.

Stoltenberg je rekao i kako su ministri članica razgovarali i o Afganistanu, odnosno lekcijama naučenim nakon povlačenja NATO-a. Govorio je i o misiji NATO-a u Afganistanu koja je trajala 20 godina te značaju s aspekta sprečavanja terorističkih napada.

Buduća uloga NATO-a

Podsjetio je na velike operacije evakuacije tijekom povlačenja iz Afganistana. Stoltenberg je kazao kako su sigurnost provodile snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Norveške i Turske, te da su se procesi na aerodromu u Kabulu odvijali u teškim uvjetima.

''Lekcije naučne u Afganistanu oblikovat će buduću ulogu NATO-a kada je u pitanju upravljanje krizom'', kazao je Stoltenberg te dodao kako očekuje da talibani održe obećanje dato međunarodnoj zajednici kada je riječ o sprjeečavanju terorističkih organizacija da pronađu utočište u Afganistanu.

Glavni tajnik osvrnuo se i na Zapadni Balkan, te rastuće tenzije u Bosni i Hercegovini (BiH) i na Kosovu. Naglasio je kako je zbog agresivne retorike došlo do povećanja tenzija.

Zabrinut je i agresivnom retorikom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Stoltenberg je kazao kako će poduzeti sve što je potrebno da se spriječi svaki pokušaj koji bi naštetio multietničkim institucijama BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close