Pred izbore

Ponos i predrasude: Poljska u ratu zbog LGBT prava

Homoseksualnost je postala vruće predizborno pitanje nakon što je vođa vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski u travnju kritizirao prava gay osoba kao "prijetnju" i postavio to pitanje visoko na dnevni red predizborne kampanje svoj
Vijesti / Svijet | 28. 08. 2019. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općim izborima u Poljskoj u listopadu neće dominirati ni ekonomija niti politika nego prava LGBT osoba zbog kojih se u tradicionalnoj katoličkoj zemlji vodi velika bitka, a vladajući konzervativci i jedan nadbiskup kritiziraju ih kao "prijetnju" njihovu stilu života.

Homoseksualnost je postala vruće predizborno pitanje nakon što je vođa vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski u travnju kritizirao prava gay osoba kao "prijetnju" i postavio to pitanje visoko na dnevni red predizborne kampanje svoje stranke.

Lijeva oporba iskoristila je sporenja oko prava LGBT osoba kao priliku da napadne vladajuću stranku zbog njezine bliskosti s utjecajnom Katoličkom Crkvom.

"Za PiS to je političko gorivo. Omogućuje stranci da potvrdi svoj politički identitet, privrženost tradicionalnim vrijednostima nasuprot jačanju utjecaja Zapada", rekao je politički analitičar Stanislaw Mocek.

"Ali druga strana također je u tome pronašla političko oružje, u obliku zagovaranja prava manjina."

Poljska je izrazito katolička zemlja i konzervativci sve glasnije vode kampanju protiv prava LGBT osoba ili rodne "ideologije" za koju smatraju da prijeti tradicionalnim obiteljskim vrijednostima.

Jedna je žena u svibnju postavila je plakate Djevice Marije s aurom u duginim bojama pa ju je policija uhitila zbog "oskvrnuća".

Ministar unutarnjih poslova Joachim Brudzinski komentirao je na Twitteru: "Sve te besmislice o slobodi i 'toleranciji' ne daju NIKOME za pravo da vrijeđaju uvjerenja vjernika".

Poljski sud naredio je u srpnju časopisu Gazeta Polska da obustavi distribuciju homofobnih naljepnica na kojima je pisalo "Slobodno od LGBT ideologije".

Također prošli mjesec, nasilje je bacilo sjenu na prvu povorku ponosa u istočnom gradu Bialystoku kada su nogometni huligani, neki skloni krajnjoj desnici, napali sudionike povorke i policajce.

Incident je izazvao niz prosvjeda i čak je i premijer Mateusz Morawiecki osudio nasilje, ali nije ništa kazao protiv anti-LGBT kampanje.

"Kuga duginih boja"

Nadbiskup Marek Jedraszewski nedavno je dolio ulje na vatru upozorivši tijekom propovjedi protiv LGBT pokreta.

"Crvena kuga više ne vlada našom zemljom", rekao je, govoreći o komunizmu.

"Ali pojavila se nova kuga, neomarksistička, koja želi obuzeti naše duše, srca, duh. Kuga koja nije crvena nego duginih boja."

Javnost je odmah reagirala. Poljaci su izišli na ulice Varšave i Krakova, mašući zastavama duginih boja i izvikujući "Stid Vas bilo!", "Podnesite ostavku!".

YouTube je u početku blokirao snimku propovijedi, no potom je ponovno dopustio njezino prikazivanje.

Dominikanac Pawel Guzynski pozvao je Poljake da pismima zatraže ostavku nadbiskupa.

Drugi vjernici zatražili su putem konzervativne katoličke postaje Radio Marija da se u Vatikan pošalju pisma u njegovu obranu.

Druga epizoda u LGBT bitki mogla bi se odigrati na povorki ponosa u subotu u Plocku u središtu zemlje s obzirom na to da su prosvjed najavili krajnji desničari.

Pedesetak građana poslalo je gradonačelniku pismo tražeći da odustane od pokroviteljstva nad povorkom.

"Ideološka kampanja"

Konzervativni katolici smatraju da je Poljska meta "ideološke kampanje" LGBT krugova, koje podupiru i financiraju međunarodne organizacije kao što je mreža ILGA-Europe.

Taj argument iznio je Marcin Przeciszewski, direktor poljske Informativne katoličke agencije KAI.

U prilog tome naveo je antidiskriminacijsku "LGBT deklaraciju" koju je u veljači usvojilo Gradsko vijeće Varšave, kao i zaključke kongresa koji je okupio desetke aktivističkih skupina u ožujku u glavnome gradu.

Dodao je da je zakon skrojen tako da pogoduje sklapanju građanskih zajednica i istospolnih brakova, premda takvi tekstovi nemaju izgleda proći parlament koji kontrolira PiS.

Mocek kaže da debata zadire u pitanje prirode demokracije. "Po tradicionalnoj definiciji demokracije, većina vlada i mora štititi prava manjine", rekao je.

"Ali za PiS, budući da vlada većina, većina ima pravo nametati svoju volju, i to je nešto što bi moglo dovesti do napada na manjinske vrijednosti."

Zadnje ankete pokazale su da će PiS najvjerojatnije dobiti drugi mandat, a kampanju vodi na obećanjima velikodušnih socijalnih davanja, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close