Zbog Brexita

Pomama za njemačkim putovnicama u Britaniji

Najveći dio tih zahtjeva otpada na državljane Velike Britanije koji već godinama žive u Njemačkoj.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2019. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razdoblju nakon referenduma o Brexitu, održanog u lipnju 2016., broj britanskih državljana koji su zatražili njemačku putovnicu naglo se povećao, objavio je u srijedu Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. 

''Godine 2017. 7.500 britanskih državljana upisano je u njemačku knjigu državljanstva, što je porast za 162 posto u usporedbi s 2016. kada smo također zabilježili porast posebno nakon lipnja'', stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Najveći dio tih zahtjeva otpada na državljane Velike Britanije koji već godinama žive u Njemačkoj. 

Jedan dio međutim otpada i na britanske državljana židovskog porijekla čiji preci su nekada bili njemački državljani, koji su u jeku nacionalsocijalističkog režima bili prisiljeni napustiti Njemačku. 

Tim građanima automatski pripada pravo na njemačko državljanstvo. 

Ostali britanski državljani moraju ispuniti neke uvjete poput osmogodišnjeg boravka u Njemačkoj, poznavanja njemačkog jezika i dokaza da su se u stanju sami uzdržavati. 

Toliko dugo dok je Velika Britanija u Europskoj uniji Britanci se pri zahtjevu za njemačko državljanstvo ne moraju odreći svog britanskog državljanstva, što vrijedi za građane svih zemalja Europske unije. 

Istovremeno je i porastao broj njemačkih državljana s boravkom u Velikoj Britaniji koji su nakon referenduma o Brexitu preuzeli i državljanstvo Velike Britanije.

Kopirati
Drag cursor here to close