"Neprijateljski čin"

Poljska želi preimenovati Kalinjingrad! Rusija: To graniči s ludilom

Kalinjingrad je do kraja Drugog svjetskog rata bio poznat pod njemačkim imenom Koenigsberg, no kada ga je pripojio Sovjetski Savez, preimenovao ga je u čast sovjetskog političara Mihaila Kalinjina.
Vijesti / Svijet | 10. 05. 2023. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Poljska danas pozvala ruskog veleposlanika zbog incidenta koji je uključivao ruski borbeni avion i avion poljske granične straže iznad Crnog mora, došlo je do daljnjih tenzija između te dvije zemlje. Kremlj je poručio da je odluka Poljske da u svojim službenim dokumentima preimenuje ruski grad Kalinjingrad "neprijateljski čin".

Kalinjingrad je do kraja Drugog svjetskog rata bio poznat pod njemačkim imenom Koenigsberg, no kada ga je pripojio Sovjetski Savez, preimenovao ga je u čast sovjetskog političara Mihaila Kalinjina.

"Znamo da je kroz povijest Poljska s vremena na vrijeme skliznula u ludilo mržnje prema Rusima"

No Varšava je jučer priopćila da Kalinjinova povezanost s masakrom u Katinu 1940., kada su sovjetske snage pogubile tisuće poljskih vojnika, ima negativne konotacije i da bi se grad sada trebao zvati Krolewiec, kako se zvao kada je njime vladala Kraljevina Poljska u 15. i 16. stoljeću.

"Ovo rusko ime grada je umjetno krštenje koje nije povezano ni s gradom ni s regijom", rekao je poljski odbor za geografsku standardizaciju. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je danas kazao da ta odluka "graniči s ludilom". "Znamo da je kroz povijest Poljska s vremena na vrijeme skliznula u ludilo mržnje prema Rusima", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Index.hr.

Poljska pozvala ruskog veleposlanika

Poljska je pozvala ruskog veleposlanika zbog incidenta koji je uključivao ruski borbeni avion i avion poljske granične straže iznad Crnog mora, rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova. Zrakoplov poljske granične straže u patroli Frontexa za dlaku je izbjegao sudar s ruskim borbenim zrakoplovom iznad Crnog mora u blizini Rumunjske 7. svibnja, objavile su Rumunjska i Poljska.

Ministarstvo vanjskih poslova Poljske, koja je članica NATO-a, nazvalo je to "ozbiljnim međunarodnim incidentom".

Kopirati
Drag cursor here to close