Žene su zasad pobijedile

Poljska je odgodila restriktivni zakon o pobačaju

Vlada je u početku objavila da će se presuda suda provoditi od 2. studenoga, no ona još nije objavljena u službenom glasilu, što znači da ipak nije stupila na snagu.
Vijesti / Svijet | 04. 11. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka poljskog Vrhovnog suda od 22. listopada kojim je ženama zabranjen pobačaj čak i u slučaju malformacija fetusa u ovoj zemlji izazvala je val prosvjeda koji se nije stišavao danima. Deseci tisuća žena i prosvjednika općenito ustalo je protiv uvođenja ovog, još restriktivnijeg zakona o pobačaju, a rezultat su bili protesti, nemiri, čak i upadi u crkve za vrijeme održavanja misa.

Vlada je u početku objavila da će se presuda suda provoditi od 2. studenoga, no ona još nije objavljena u službenom glasilu, što znači da ipak nije stupila na snagu. Jesu li žene koje su ustale za pravo da odlučuju o svom tijelu pobjedile? Voljeli bismo da jesu, no to (još) nije tako, piše Miss.hr. Ako ništa, onemogućile su konzervativnu poljsku vladu da elegantno i bez puno propitivanja donese ovaj zakon koji duboko zadire u ljudska prava.

Prosvjedi koji su počeli zbog prava na pobačaj, ubrzo su se pretvorili u iskaz bijesa protiv vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), njezinih crkvenih saveznika i tradicionalne politike. Poljaci su iskazali ne samo rašireno nezadovoljstvo nego i bijes, a zbog ovog je pitanja znatno pala potpora konzervativcima koji su na čelu vlade ove dominantno katoličke europske zemlje. Samo "kobne malformacije"?

"Prema regulacijama odluka ustavnog suda trebala bi se objaviti u kratkom vremenu", rekao je glasnogovornik vlade Piotr Muller kad je upitan zbog čega je došlo do odgode. "No trenutno su nam potrebni mir i rasprava o ovoj odluci, smirivanje javnog raspoloženja i razgovori među stručnjacima". Zvuči kao izvlačenje kako ne bi morao priznati kako je pokušaj uvođenja ovog zakona potpuni poraz vlade. Nismo izgubili, samo nismo pobijedili stil?  Tim više što je predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, pokušao smiriti prosvjede prijedlogom o zakonu koji bi vratio pravo na pobačaj zbog malformacija fetusa, no samo kad su one „kobne“.

Nemaju pojma kako da se izvuku Oporbeni političari smatraju kako PiS možda neće imati dovoljno ruku da izglasa taj amandman, nakon što je parlament za dva tjedna odgodio sjednicu u srijedu. "Nemaju pojma kako riješiti situaciju u Poljskoj. U parlamentu nemaju većinu za svoj zakon i boje se odgovarati na pitanja" rekla je oporbena potpredsjednica parlamenta Malgorzata Kidawa-Blonska.

Poljakinje pohitale na pobačaj prije novog zakona Sjednica vlade na kojoj bi zakon trebao biti potvrđen odgođena je navodno zbog koronavirusa. Kao što smo rekli, ovo je tek odgoda. Poljakinje možda ipak čeka još gori zakon o pobačaju, no žene su digle svoj glas i barem su otežale njegovo donošenje. O potezu poljske vlade i nemirima o zemlji priča cijeli svijet. Njegove katastrofalne posljedice su jasne, a potvrđuju to i novi podaci: poljski Savez za žene i planiranje obitelji u utorak je objavio da su žene pojačale pokušaje da im se pravno odobri pobačaj u danima uoči stupanja na snagu presude ustavnog suda. A govorimo o zemlji gdje je zbog i do sada jednog od najstrožih zakona na svijetu, na pobačaj u inozemstvo godišnje odlazilo 200.000 žena, a ilegalnih zahvata se u Poljskoj radilo čak do 120.000.

Kopirati
Drag cursor here to close