Sjeverna Makedonija

Politički dužnosnici sa batinašima upali na aerodrom i pretukli kontrolore leta

Skupina od osam muškaraca pretukla je dežurnog kontrolora leta, etničkog Albanca koji je odbio partijsku poslušnost nakon što je sindikat upozorio na spomenute nepravilnosti.
Vijesti / Svijet | 08. 01. 2024. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: Profimedia / Aerodrom u Skopju

Veliki incident dogodio se prije nekoliko dana na aerodromu u Skoplju. Aktivisti Demokratske unije za integraciju (DUI), stranke etničkih Albanaca koja je dio vladajuće koalicije, na čelu s premijerom Dimitrom Kovačevskim, napali su kontrolore leta dok su bili u službi i nadzirali 28 zrakoplova na nebu.

Incident, koji se dogodio 4. siječnja, uslijedio je nakon nekoliko dana napetosti u M-NAV-u, gdje su direktori, kadrovi DUI-ja, pokušali uhljebiti nekvalificirane članove svoje stranke na dobro plaćene pozicije kontrolora leta, piše makedonski portal Republika.

Skupina od osam muškaraca pretukla je dežurnog kontrolora leta, etničkog Albanca koji je odbio partijsku poslušnost nakon što je sindikat upozorio na spomenute nepravilnosti. Kontrolori leta najavili su u međuvremenu štrajk ako politički instalirano vodstvo tvrtke ne bude smijenjeno.

"Ako vlada ne smijeni upravu M-NAV-a, od 10. siječnja kontrolori letenja stupaju u štrajk na neodređeno vrijeme i zatvorit će nebo nad Makedonijom zbog sigurnosti putnika", rekao je predsjednik Sindikata kontrolora letenja Aleksandar Tasevski, prenosi portal Nova Makedonija.

Predsjednik sindikata optužio je Fahrudina Hamidija i Hasima Dearija, direktore koje je imenovao DUI, za masovnu zlouporabu procesa zapošljavanja i druge malverzacije, uključujući javne nabave. Hamidi i Deari su potom optužili Tasevskog za prijetnje pa je policija sindikalista privela na ispitivanje.

Sudac odbio pritvoriti napadače

Utvrđeno je kako je skupinu od osam napadača predvodio Bekim Neziri, zaposlenik M-NAV-a, koji je svojedobno obnašao i dužnost makedonskog ministra gospodarstva, a predsjednik je lokalnog ogranka stranke DUI. Bivšeg ministra i još sedmoricu napadača sumnjiči se za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa, za što je propisana kazna od minimalno pet godina zatvora. Policija je privela Nezirija i još trojicu napadača, dok se za ostalom četvoricom traga.

Iako je tužiteljstvo tražilo pritvor za četvoricu privedenih jer smatraju kako postoji mogućnost od bijega ili ponavljanja kaznenog djela, istražni sudac Pajazit Pajaziti samo im je odredio mjere opreza. Sudac je zaključio kako tužiteljstvo nije predočilo dovoljno dokaza o tome da je ugrožen zračni promet, a portal Republika ističe kako je i suca na dužnost postavio DUI.

Direktor: To je mali skandal kakav postoji u svakoj firmi

Fahrudin Hamidi, direktor M-NAV-a, dan nakon napada događaje je opisao “malim skandalom kakav ima svaka tvrtka” te je odbio dati ostavku. Ostavku nisu htjeli dati ni druga dvojica direktora, koji su također članovi DUI-ja. Vlada je na dan napada najavila razrješenje svih članova uprave i pokretanje izbora novih. Imenovanje bi se moglo dogoditi na sutrašnjoj sjednici vlade, točno na dan kada istječe rok koji su im dali iz sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close