Prokrijumčaren iz Ukrajine

Policija zaplijenila antički nakit, vrijedan 60 milijuna eura. U krađi je sudjelovao i svećenik

Policija je na tragu lopovima od 2021. kada je jedan od komada, ukrašeni remen s ovnovskim glavama, zaplijenjen tijekom prodaje privatne kolekcije u Madridu.
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2023. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uhićena su tri španjolska i dva ukrajinska državljanina uključujući pravoslavnog svećenika, objavila je u ponedjeljak policija.

Priopćili su da je zaplijenila zlatni nakit i druge dragocjene predmete koji su ilegalno izneseni iz Ukrajine u 11 komada i koji datiraju iz grčko-skitskog razdoblja između 8. i 4. stoljeća prije Krista. Riječ je o pomno stiliziranim ogrlicama, narukvicama i naušnicama, prenosi AP.

Blago dio ukrajinske nacionalne baštine

Blago je prokrijumčareno iz Ukrajine nakon što je nakratko bilo izloženo u muzeju u Kijevu, objavila je  madridska Nacionalna policija. Policija je rekla da je blago dio ukrajinske nacionalne baštine.

Taj nakit zadnji je put viđen na izložbi u Kijevu između 2009. i 2013. U nekom trenutku prije svibnja 2016. ilegalno je odnesen iz zemlje, prenosi Dnevnik.hr.

Vrijedi 60 milijuna eura

Za osobe koje su uhićene sumnja se da su dio bande koja je planirala prodati nakit.

Policija je na tragu lopovima od 2021. kada je jedan od komada, ukrašeni remen s ovnovskim glavama, zaplijenjen tijekom prodaje privatne kolekcije u Madridu. Ostali dijelovi, za koje se tvrdi da vrijede 60 milijuna eura, zaplijenjeni su posljednjih tjedana dok su ih lopovi pokušavali prodati u Madridu.

Prema policiji, svi su dijelovi imali krivotvorene vlasničke dokumente koji pokazuju da pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Artefakti su trenutno u posjedu španjolskog Nacionalnog arheološkog muzeja i Instituta za kulturnu baštinu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close