Djelovanje nakon prosvjeda

Policija zabranila prijevoz migranata u Unsko-sanski kanton

Građani ovog kantona već neko vrijeme upozoravaju da su na ivici strpljenja kada je riječ o migrantskoj krizi.
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2020. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komesar Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona je zajedno s Operativnom grupom donio zapovijed o zabrani prijevoza migranata u ovaj kanton.

Rečeno je da će autobusi koji budu prevozili migrante biti zaustavljeni na ulazu u Unsko-sanski kanton. Ova odluka donesena je na današnjoj sjednici Operativne grupe za pitanje migracija u ovom kantonu, piše Klix

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je objasnio da je ova mjera zabrane prijevoza, ali i kretanja migranata u suštini povezana i s epidemiološkom krizom, a odluku je Operativna grupa donijela zajedno s Kriznim stožerom zdravstva USK.

Osim što je zabranjen prijevoz migranata ka i unutar kantona svim prijevoznim sredstvima, zabranjeno je i njihovo kretanje pješice kao i izlazak migranata izvan prihvatnih centara.

Građani ovog kantona već neko vrijeme upozoravaju da su na ivici strpljenja kada je riječ o migrantskoj krizi. Zbog toga pokušavaju preuzeti stvari u svoje ruke, odnosno samoorganizirati se kako bi čuvali "granice kantona" i spriječili prevoženje ilegalnih migranata.

Neko vrijeme građani USK protestiraju zbog ovog problema, prije nekoliko dana je nezadovoljstvo eskaliralo u Velikoj Kladuši gdje je građanin čak i razbio staklo autobusa koji je prevozio migrante.

U Bihaću su za 29.kolovoz najavljeni prosvjedi građana na kojima oni traže promjene trenutnog stanja, sklanjanje migranata s bihaćkih ulica i njihov human smještaj.

Kopirati
Drag cursor here to close