'Revolucija sada'

Policija suzavcem rastjerivala na tisuće prosvjednika u Hong Kongu

Policija je u nedjelju suzavcem rastjerivala tisuće protuvladinih prosvjednika, uključujući mnoge starije stanovnike, koji su nakon tjedna relativnog mira zauzele ulice Hong Konga uzvikujući "revolucija našeg doba" i "oslobodite Hong Kong".
Vijesti / Svijet | 01. 12. 2019. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je u nedjelju suzavcem rastjerivala tisuće protuvladinih prosvjednika, uključujući mnoge starije stanovnike, koji su nakon tjedna relativnog mira zauzele ulice Hong Konga uzvikujući "revolucija našeg doba" i "oslobodite Hong Kong".

Prosvjed u trgovačkoj četvrti Tsim Tsa Tsui počeo je kad su stotine ljudi koračale prema američkom konzulatu da pokažu "zahvalnost" za američku potporu prosvjedima koji u financijskom središtu pod kineskom upravom traju već gotovo dva mjeseca.

Noseći postere na kojima je pisalo "Nikad ne zaboravite zašto se počeli" s logom "Revolucija sada" prosvjednici su koračali pored gradske rive, sjedišta otmjenih hotela i trgovačkih centara.

Stotine prosvjednika ranije tijekom dana mahale su američkim zastavama, a neki su napravili logo Donalda Trumpa na kapama i majicama, dok su drugi odmatali plakat koji prikazuje američkog predsjednika kako stoji pored tenka s američkom zastavom iza njega.

Na drugom natpisu piše "Predsjedniče Trump, molimo Vas oslobodite Hong Kong".

Trump je ovaj tjedan potpisao je zakon koji podržava prosvjednike u tom gradu pod kineskom upravom, unatoč ljutitim primjedbama Pekinga.

"Hvala Vam predsjedniče Trump na velikom poklonu Hong Kongu i Bože, blagoslovi Ameriku", vikao je govornik držeći mikrofon dok se obraćao okupljenome mnoštvu na početku prosvjeda.

Stotine prosvjednika, uključujući mnoge obitelji s djecom, prosvjedovale su protiv policijske uporabe suzavca.

Noseći žute balone te mašući natpisima na kojima piše "Bez suzavca, spasite našu djecu", prosvjednici su se kretali gradskim glavnim poslovnim dijelom prema vladinim četvrtima na glavnome otoku Hong Konga.

"Želimo da policija prestane upotrebljavati suzavac", rekla je žena prezimena Wong, koja je došla na prosvjed sa svojim mužem i petogodišnjim sinom.

"To nije dobar način rješavanja problema. Vlada mora slušati ljude. To je smiješno", kazala je.

Policija je od lipnja ispalila oko 10.000 punjenja suzavca, rekao je ministar gradske policije John Lee.

Nedjeljni prosvjedi događaju se kad je vodeća hongkonška dužnosnica rekla da vlada razmatra osnivanje neovisnog odbora koji bi razmatrao na koji način postupati u krizi u kojoj su prosvjednici sve nasilniji.

Prosvjednici u Hong Kongu ljuti su zbog, kako smatraju, kineskog miješanja u slobode obećane za bivšu britansku koloniju kad se vratila pod kinesku vladavinu 1997, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close