Režim

Policija silom rastjerala prosvjednike u Turskoj

Vijesti / Svijet | 26. 11. 2021. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska policija ispalila je u četvrtak navečer biber sprej kako bi rastjerala prosvjednike okupljene u Istanbulu radi prosvjeda zbog nasilja nad ženama.

Al Jazeera / 

Nekoliko tisuća demonstranata, uglavnom žena marširalo je do trga Taksim u centru Istanbula. Policija je ispalila plin i sukobila se s prosvjednicima nakon što je masi naređeno da se raziđe.

Prosvjedi povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održane su u isto vrijeme kada i antivladini prosvjedi zbog znatnog pada vrijednosti turske valute lire.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo.

Početkom srpnja, Turska se povukla iz međunarodnog sporazuma za borbu protiv nasilja nad ženama poznatog kao Istambulska konvencija, što je naišlo na kritike zapadnih zemalja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je povlačenje iz sporazuma u ožujku, navodeći da će Turska koristiti lokalne zakone u borbi za zaštitu prava žena, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close