Paul Doerr

Pola stoljeća star misterij: Otkriveno tko je Zodiac?

Sumnjivaca je dosad bilo mnogo, uhićeno je na stotine ljudi, ali nekoliko se njih smatralo ozbiljnima.
Vijesti / Svijet | 01. 10. 2022. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Je li napokon otkriveno tko je Zodiac, serijski ubojica koji se hvalio ubojstvima 37-ero ljudi, a policija mu je pripisala njih osam? Pisac Jarett Kobek uvjeren je da jest. U svojoj novoj knjizi kao Zodiaca je identificirao Paula Doerra, pisca koji je umro 2007. godine, a živio je na području zaljeva San Francisco, piše Jutarnji list.

Ako je Kobek u pravu, svojim bi otkrićem riješio pola stoljeća dugi misterij.

Ubojicu Zodiaca i potragu za njim, nikad službeno i okončanu, uspoređuju s drugim legendarnim serijskim ubojicom Jackom Trbosjekom. Obojica su do današnjeg dana ostali enigma, a svako se malo pojavi nova teorija o njihovu identitetu.

Zodiac je ubijao u sjevernoj Kaliforniji krajem šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća. Jarett Kobek kaže da nije namjeravao pisati o Zodiacu, ali stručnjaci sad kažu da njegova teorija o Doerru ima itekako smisla. Los Angeles magazin Kobekova je otkrića objavio na naslovnici, a SF Gate nazvao je Doerra "najuvjerljivijim osumnjičenikom za Zodiacovog ubojicu već desetljećima". Paul Haynes, istraživač i koscenarist knjige I‘ll Be Gone in the Dark, koja je bilježila dugo neriješeni slučaj ubojice iz Golden Statea, opisao je Doerra kao "najboljeg Zodiacova osumnjičenika koji je ikada isplivao na površinu".

A sumnjivaca je dosad bilo mnogo, uhićeno je na stotine ljudi, ali nekoliko se njih smatralo ozbiljnima.

Zodiac je sijao strah Kalifornijom

Počelo je ubojstvom studentice Cheri Jo Bates. Prvo joj je pokvario automobil da bi joj potom, kao dobronamjerni prolaznik, ponudio pomoć popraviti ga. Kad "nije uspio", ponudio joj je prijevoz, a potom ju je izmlatio, rezao po licu, gušio je i na koncu je izbo nožem. Toliko joj je zarezao vrat da joj je umalo odsjekao glavu. Ispod njezinih noktiju ostala je koža napadača, a na automobilu otisci ruku.

Policija je tada primila anonimno pismo u kojemu ju je opisao kao glupaču, koja je "otišla kao janje na klanje" i poručio da će sljedećoj žrtvi "odrezati ženske organe i pokazati ih svijetu". Opisao je mučan proces ubojstva, prema kojemu je policija zaključila da je pismo zaista napisao ubojica. U prosincu 1968. godine ubio je mlade ljubavnike dok su se družili u automobilu parkiranom na osamljenom mjestu. Ubijeni su hicima iz pištolja. Sedam mjeseci poslije na istom mjestu i na isti je način pucao u drugi mladi par, ali taj je put mladić preživio napad. Ubojstva su se nizala, ubojica je ponekad zvao policiju, drugi je put slao pisma novinarima. Kad je uredniku San Francisco Examinera poslao pismo s nikad objavljenim, točnim detaljima ubojstva, prvi se put potpisao kao Zodiac. Policiji je poručio da će ga naći razbiju li šifru. Slao je kriptograme sa simbolima, nikad dešifrirane.

Prijetio je novinarima, slao zahtjeve za objavama njegova imena na naslovnicama, slao razglednice i nove kriptograme. Najavljivao je ubojstvo sve djece iz školskog autobusa, taksista je ubio i otrgnuo mu komad krvave košulje koji je kasnije poslao Chicago Chronicleu. S vremenom su mu pripisivana i druga nikad riješena ubojstva, redom ljudi mlađih od 25 godina. Jedno se vrijeme prestao javljati, da bi se 1974. godine ponovno oglasio.

Mnoštvo osumnjičenih i privedenih

Sumnjivci su se nizali, policija je uhićivala muškarce za koje je mislila da bi mogli biti Zodiac. Najveći im je sumnjivac bio Arthur Leigh Allen, čudak kojeg su nalazili s krvavim noževima i koji je pričao uokolo da će loviti ljude kako bi ih ubijao, a u hladnjaku je čuvao mrtve secirane životinje. Čak se i nazivao Zodiacom i jedna od preživjelih žrtava ga je prepoznala, ali ni jedan dokaz nije ga direktno teretio. Na koncu je javnosti i medijima bilo dosta pa su mu novinari opkolili kuću, a Allen je pristao razgovarati s novinarkom Ritom Williams. Negirao je bilo kakvu povezanost sa Zodiacom. Nakon što je 1992. godine umro, pohranjen je njegov DNK da bi kasnije, s napretkom znanosti testirali sve što je dotaknuo Zodiac, i tada su ustvrdili da se Allenov DNK ni u jednom slučaju nije podudarao s Zodiacovim.

Sljedeći ozbiljni sumnjivac bio je Jack Terrance, čiji je posinak predao policiji niz navodnih fotografija žrtava i crnu kutijicu s nekim stvarima, ali DNK je bio neodređen, a fotografije su bile toliko slabe rezolucije da nisu bile upotrebljive.

Prošle godine je skupina Case Breakers, tim od preko 40 volontera iz policijskih, vojnih, pravnih i akademskih krugova, ustvrdila kako fizički i forenzički dokazi povezuju čovjeka po imenu Gary Francis Poste sa zloglasnim ubojstvima.

''Prijavili smo očevice, podastrijeli sudu njihove izjave i osigurali mnoštvo Posteovih slika prikupljenih tijekom desetogodišnjeg istraživanja'', napisali su u priopćenju. Policija i FBI sve su odbacili.

Jarett Kobek sad je upro prstom u Doerra, čija je kći prvo piscu zaprijetila tužbom, a potom u njegovoj teoriji o Zodiacu vidjela velike sličnosti između Zodiaca i svog oca. Obojica su bili, rekao je Kobek za Guardian, obožavatelji pulp romana i stripova. Paul Doerr bio je tada službenik za mornaričke dokumente koji je sa Zodiacom dijelio posebne interese, poput izrade bombe s amonijevim nitratom i gnojivom. I Doerr i Zodiac opisali su formulu za takav eksploziv u svojim spisima, a upute su sadržavale istu pogrešku, otkrio je Kobek.

Niz podudaranja

Autor je također saznao da je formulu za tu tehniku objavila u biltenu desničarska grupa Minutemen, organizacija čiji je Doerr bio član i koja je ponekad koristila simbol nišana koji je sličan simbolu koji je koristio Zodiac u svojim spisima. I Zodiac i Doerr koristili su pernate strelice za smjer u svojim dijagramima.

Doerr je, piše Guardian, radio u mornaričkom brodogradilištu u Valleju u vrijeme ubojstava i njegova dob, visina i fizički izgled odgovarali su Zodijakovu opisu. Neki od napada dogodili su se na mjestima ljubavnih susreta mladeži, koja je posjećivala i Doerrova kći, piše LA Magazine. Poput Zodiaca, Doerr je poznavao kriptografiju, primijetio je časopis, i svaki je tjedan za svoju kćer stvarao zagonetku koju je ona morala riješiti kako bi pronašla svoj skriveni džeparac.

Doerrova kći isprva je bila skeptična prema tvrdnjama i pročitala je Kobekovu knjigu namjeravajući podići tužbu protiv njega, ali njegova otkrića, kao i očevo zlostavljanje u djetinjstvu koje je pretrpjela, uvjerili su je da je njezin otac možda odgovoran za navedena ubojstva.

Kobek je napisao knjigu, ali i dokaze prikupljene u njoj predao policiji. Nikad mu se nisu povratno javili. Policija nije, ali istraživač Haynes koji godinama istražuje Zodiaca, smatra kako "postoji veća vjerojatnost da je Doerr Zodiac od bilo kojeg drugog javno imenovanog osumnjičenika".

Kopirati
Drag cursor here to close