Smrtna kazna

Pogubljen treći zatvorenik zbog trgovine drogom

Osuđenicima za krijumčarenje više od 500 grama marihuane ili više od 15 grama heroina prijeti smrtna kazna.
Vijesti / Svijet | 03. 08. 2023. u 10:25 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Singapur je u četvrtak pogubio trećeg zatvorenika u dva tjedna zbog trgovine drogom uprkos pozivima da grad-država obustavi smrtnu kaznu za zločine povezane s drogom.

Centralni biro za narkotike priopćio je da je Mohamed Shalleh Abdul Latiff, 39-godišnji Singapurac, pogubljen u singapurskom zatvoru Changi.

Osuđen je na smrt zbog trgovine 54 grama heroina, što je količina "dovoljna za opskrbu oko 640 ovisnika za tjedan", navedeno je u priopćenju.

Vjerovao prijatelju

Organizacija "Transformative Justice Collective", koja zagovara smrtne kazne u Singapuru, naveo je da je Shalleh radio kao dostavljač prije uhićenja 2016. godine. Osuđen je 2019., ali je njegova žalba prošle godine odbačena. Iz organizacije su priopćili da je Shalleh na suđenju tvrdio da je vjerovao da isporučuje krijumčarene cigarete za prijatelja kojem duguje novac te da nije provjerio sadržaj torbe, jer je vjerovao svom prijatelju.

Iako je sud utvrdio da je on bio samo kurir, Shallehu je izrečena smrtna kazna.

Prema singapurskom zakonu, osuđenicima za krijumčarenje više od 500 grama marihuane ili više od 15 grama heroina prijeti smrtna kazna.

Uprkos pozivima grupa za ljudska prava, međunarodnih aktivista i Ujedinjenih nacija (UN) da ukinu smrtnu kaznu za krijumčarenje droge, singapurske vlasti insistiraju da je smrtna kazna "učinkovita" u suzbijanju ponude i potražnje za drogom.

Dvije godine pauze zbog covid-a

Shalleh je peta osoba koja je pogubljena ove godine, a 16. pogubljena za krivična djela vezana za drogu otkako je grad-država nastavio vješanja u ožujku 2022., nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije COVID-19.

Još dvoje građana pogubljeno je prošlog tjedna.

U Singapuru je u petak pogubljena prva žena Saridewi Binte Djamani (45), nakon skoro dva desetljeća, zbog optužbi za trgovinu drogom.

Pogubljen je i Mohammed Aziz Hussain (56) zbog trgovine oko 50 grama heroina.

Kopirati
Drag cursor here to close