Podrhtavanje

Pogledajte snimke zastrašujućeg potresa u Grčkoj

Stanovnici mjesta Damasi i Mesochori, oko 240 kilometara sjeverno od Atene, proveli su noć izvan svojih domova.
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2021. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan nakon snažnog potresa magnitude 6.3, koji je izazvao paniku i u kojemu je najmanje 11 osoba ozlijeđeno u središnjoj Grčkoj, stručnjaci procjenjuju štetu na zgradama.

Stanovnici mjesta Damasi i Mesochori, oko 240 kilometara sjeverno od Atene, proveli su noć izvan svojih domova, a službe civilne zaštite postavljaju šatore na lokalnom stadionu kako bi osigurale privremena skloništa.

Za prihvat stradalih otvoreno je i pet hotela u obližnjem gradu Trikali i glavnom gradu regije Larissi.

Niz potresa

Naknadna podrhtavanja, neka jača od 5, pogodila su područje nakon najsnažnijeg potresa zabilježenog nešto iza podneva po lokalnom vremenu, prenosi Hina.

Video: Potres u Grčkoj

Inženjeri obilaze škole, bolnice i druge zgrade javne namjene te privatne kuće procjenjujući štete, izvijestila je državna novinska agencija ANA dodajući da su škole na tom području zatvorene za nastavu.

Prema guverneru pokrajine, najmanje je stotinu kuća i drugih zgrada oštećeno u potresu među kojima i crkve.

Urušavanja

Stariji muškarac s invaliditetom u Mesochoriju za dlaku je izbjegao sudbini kad se čitavo krilo njegove kuće urušilo, a više od 60 djece uspjelo je izaći neozlijeđeno iz 80 godina stare škole u Damasiju.

Video: Potres u Grčkoj

Služba hitne pomoći izvijestila je da je zbrinula desetak lakše ozlijeđenih osoba, od kojih su neke stradale zbog otpadajućih dijelova zgrada.

Prema ministarstvu kulture četiri su crkve, od kojih jedna iz 17. stoljeća, oštećene.

Epicentar potresa koji se dogodio u 12:16 u srijedu bio je oko 16 kilometara južno od mjesta Elassona na dubini od osam kilometara.

Prema stručnjacima magnituda potresa odgovara najjačima koji se očekuju na području toga rasjeda.

Kopirati
Drag cursor here to close