Dan nakon izbora

Podignute optužnice protiv još šest zagovornika neovisnosti Katalonije

Vijesti / Svijet | 22. 12. 2017. u 14:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolsko državno tužiteljstvo podiglo je u petak ujutro optužnicu protiv dodatnih šest zagovornika neovisnosti Katalonije, istaknuvši kako su prije dva mjeseca sudjelovali u pobuni protiv Španjolske. 

Optuženi su za pripremu referenduma suprotnog ustavu, neposlušnost te izglasavanje nezavisnost pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

Širenje istrage na njih uslijedilo je desetak sati nakon što su u četvrtak navečer stranke za neovisnost Katalonije osvojile 70 od 135 mjesta na izvanrednim izborima u toj pokrajini, što im omogućuje formiranje regionalne vlade.

Nakon što je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje samostalne republike Katalonije, optuženi su ministri tadašnje katalonske vlade i članovi parlamenta koji su dopustili glasovanje. Neki od njih se nalaze na uvjetnoj slobodi, neki u pritvoru, a neki su otišli u Belgiju te im prijeti uhićenje vrate li se u Španjolsku, prenosi Hina. 

Na prijevremenim izborima u četvrtak tri stranke za neovisnost opet su osvojile većinu zastupničkih mjesta, njih 70, a za formiranje vlade ih je potrebno 68.

Pojedinačno je najviše mjesta osvojila stranka centra Građani, koja brani cjelovitost Španjolske, no s dobivenih 37 zastupnika ne može formirati vladu jer su ostale stranke za cjelovitost dobile premali broj mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close