Počinje novi hladni rat: Raspoređuju se globalni igrači, zauzimaju se strane …
Nećakinja Sergeja Skripala, bivšeg ruskog špijuna otrovanog u Britaniji skupa s njegovom kćerkom, izjavila je da njen stric i rodica imaju samo neznatne šanse da prežive.

Počinje novi hladni rat: Raspoređuju se globalni igrači, zauzimaju se strane …

Vijesti / Svijet | 29. 03. 2018. u 08:12 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nećakinja Sergeja Skripala, bivšeg ruskog špijuna otrovanog u Britaniji skupa s njegovom kćerkom, izjavila je da njen stric i rodica imaju samo neznatne šanse da prežive.

''Od 99 posto, možda imam jedan posto nade. Štogod se koristilo protiv njih, oni imaju veoma slabe šanse da prežive'', izjavila je Viktoria Skripal za BBC.

Bivši špijun i njegova kćerka Julija, koji su pronađeni bez svijesti na klupi u Salisburyju 4. ožujka, ostali su u kritičnom stanju nakon što su otrovani nervnim agensom. Britanija optužuje Rusiju za napad, ali Moskva negira odgovornost.

Viktoria Skripal također je kazala da stričevoj majci nije rečeno ništa o incidentu.

''Najviši prioritet je da zaštitimo našu baku i ona ne smije čuti ni znati ništa o tome'', kazala je ona, prenosi Associated Press.

Otkriveno gdje je bila najveća koncentracija otrova

"Stručnjaci su utvrdili da je najveća koncentracija nervnog otrova bila na ulaznim vratima njihove kuće", navodi policija u priopćenju.

"Tragovi nervnog otrova pronađeni su i na drugim mjestima na kojima su istražitelji radili ovih tjedana, ali u slabijoj koncentraciji od one koja je pronađena u njegovu domu", dodaje Dean Haydon iz londonske policije.

Istražitelji su izolirali klupu na kojoj je dvoje žrtava pronađeno, pub i restoran u kojima su boravili te grob Skripalove supruge. Istraga u kojoj sudjeluje oko 250 stručnjaka mogla bi potrajati mjesecima, prenosi Večernji list.

"Ljudi koji žive u četvrti Skripala i njegove kćeri mogu očekivati policiju koja će ondje istraživati, ali želim ponoviti da je opasnost jako mala i ta se istraga vodi iz opreza", dodao je Dean Haydon.

 Foto: Agencije / Istraga trovanja Sergeja Skripala

BiH nema stav o slučaju Skripal

Ministarstvo vanjskih poslova BiH u priopćenju za javnost ističe kako sa pažnjom prati razvoj situacije u vezi s protjerivanjem ruskih diplomata iz određenog broja zemalja, ali BiH neće poduzimati ove ili slične mjere.

Izražena je zabrinutost činjenicom da je ustanovljena zloupotreba opasnih kemijskih materija čija je upotreba zabranjena međunarodnim konvencijama. BiH izražava nadu da će nakon provedene istrage ovaj slučaj biti do kraja rasvijetljen.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH naglašavaju da nije data suglasnost nijednoj diplomatskoj misiji BiH u svijetu za pridruživanje izjavama koje se odnose na predmetni slučaj jer povodom ovog slučaja, koji je izazvao veliku međunarodnu pažnju, ne postoji stav Predsjedništva BiH.

Njemačka vlada: Nema nikakvog drugog logičnog objašnjenja

Njemačka vlada u srijedu je odbacila sugestije da je prerano protjerati četvoricu ruskih diplomata zbog napada na bivšeg špijuna u Britaniji.

Opozicijski političari kritizirali su vladu što se pridružila ostalim europskim zemljama i Sjedinjenim Državama u naređivanju službenicima ruskih veleposlanstava da odu kućama.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Rainer Breul izjavio je da Rusija nije učinila nikakve napore da konstruktivno surađuje u britanskoj istrazi.

Breul je kazao da "nema nikakvog drugog logičnog objašnjenja" osim onog da Rusija stoji iza napada i da je protjerivanje četvoro diplomata za koje se smatra da su povezani s obavještajnom službom "odmjereno i pravilno".

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seiberti izjavio je da je "istraga koja je već pokrenuta u Velikoj Britaniji imala veoma visoke standarde, a odluka država članica Europske unije donesena je nakon intenzivnih europskih kontakata i intenzivnih objašnjenja britanske vlade", prenosi AP.

Trump i May na telefonu oko ruskih diplomata

Američki predsjednik Donald Trump telefonski je razgovarao u srijedu s britanskom premijerkom Theresom May o protjerivanju ruskih diplomata iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, što predstavlja reakciju na trovanje bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

''Oboje čelnika suglasni su oko značaja demontiranja ruskih špijunskih mreža u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama kako bi se osujetile ruske tajne aktivnosti i spriječili budući napadi kemijskim oružjem na teritorijima obje zemlje'', navodi se u priopćenju, prenosi Reuters.

Turska neće protjerati ruske diplomate na osnovu navoda

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da njegova zemlja neće protjerati ruske diplomate "na osnovu navoda".

Članica NATO-a Turska osudila je trovanje bivšeg ruskog špijuna u Britaniji i pozvala je da počinitelji napada budu privedeni pravdi. Vlada je, ipak, priopćila da ne planira slijediti saveznike iz NATO-a i EU u protjerivanju ruskih diplomata.

''Samo zato što neke zemlje poduzimaju mjere na osnovu navoda, mi smo odlučili da ne poduzmemo isti korak'', izjavio je Erdogan. Njegovi komentari objavljeni su danas u Hurriyetu i u drugim dnevnim novinama.  

Više od 20 zemalja protjeralo je više od 130 ruskih diplomata u iskazivanju solidarnosti prema Britaniji.

Turska njeguje bliske veze s Moskvom dok su se njeni odnosi sa zapadnim saveznicima pogoršali. Ankara i Moskva također zajednički rade na pokušajima okončanja sirijskog sukoba, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close