Kosovo

Počeli novi prosvjedi, Srbija povukla crvene linije

Vijesti / Svijet | 31. 05. 2023. u 09:28 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Okupljanje Srba na Kosovu | nga Zveçani

Nekoliko tisuća građana okupilo se u srijedu ujutro ispred zgrade Skupštine općine Zvečan, a razvili su zastavu Srbije dugu 250 metara, javlja Tanjug.

Građani, kako se navodi, mirno prosvjeduju, a na početku im se obratio Srđan Milosavljević, bivši predsjednik SO Zvečan, koji je pozvao na mirne prosvjede i da građani ne napadaju pripadnike KFOR-a.

Žica

Ponovio je zahtjeve Srba, a to su povlačenje kosovskih specijalaca iz četiri općine na sjeveru zemlje i da gradonačelnici Albanci izabrani 23. travnja ne ulaze u općinske zgrade.

Pripadnici KFOR-a su raspoređeni na 30-ak metara od zgrade općine, a razvukli su bodljikavu žicu.

Istodobno, srbijanski ministar obrane Miloš Vučević rekao je danas da je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova ''visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini''.

Na pitanje koliki je sigurnosni rizik u ovom trenutku na sjeveru Kosova, ministar obrane je rekao za RTS da je "veliki, vjerojatno najveći mogući".

"Ako bismo mogli to tako rangirati, imajući u vidu ne samo ovo što se događalo prethodna dva dana, prije svega u ponedjeljak, nego sve ono što se dešavalo tjednima i mjesecima unazad, na šta je službena Srbija upozoravala, predsjednik Republike pričao i s međunarodnim predstavnicima, ali i obavještavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenarij i, nažalost se to i desilo", rekao je Vučević.

Okupacija

Naglasio je kako ''put Aljbina Kurtija vodi k eskalaciji, ka sukobima, ozljeđivanju, pucanju i svim onim scenama koje smo vidjeli, a koje ne želimo nigdje vidjeti, posebno ne u našoj državi''.

"Sigurnosna situacija je visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, nelegitimnih odluka administracije u Prištini. Prije svega da to nazovemo pravim imenom i da to probamo sublimirati kao okupaciju sjevera Kosova i Metohije od strane albanske administracije iz Prištine", kazao je Vučević.

Dodao je kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ''imao više telefonskih razgovora sa svima onima koji su uključeni u taj proces dijaloga''.

Crvena linija

Rekao je i kako je Vojska Srbije, u skladu s naredbom Vučića, podignuta u stupanj borbene gotovosti na najvišu razinu i da je spremna izvršavati svaki zadatak.

"Srbija je s političke strane definirala koje su to crvene linije kada se Srbija nalazi u situaciji da su ugroženi oni najvitalniji nacionalni i državni interesi. Govorimo o ne daj bože scenarijima da netko ubija Srbe, da kreće fizička likvidacija našeg naroda od strane kosovske policije, protjerivanje Srba, pogrom, sve ono što nam se dešavalo prije 20 ili 30 godina. Te situacije bi zaista bile ne samo crveni alarm, nego onaj moment kada Srbija ne može da priča samo i sjedi skrštenih ruku", objasnio je Vučević.

      

Kopirati
Drag cursor here to close