Agencija 'Bloomberg'

Nova pobjeda Trumpa i rast bitcoina će donijeti promjene u svijetu

Nakon što je Trump uveo porezne olakšice, u idućoj godini mogao bi ostvariti svoj plan za ulaganje velikog novca u vojsku i infrastrukturu, nakon čega bi ekonomija doživjela "bum".
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2018. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija Bloomberg objavila je nekoliko scenarija koji bi mogli da promijene budućnost svijeta, a među njima su nova pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD, dalji napredak bitcoina koji bi zamijenio banke i "rat generacija" u Europi.

Nakon što je Trump uveo porezne olakšice, u idućoj godini mogao bi ostvariti svoj plan za ulaganje velikog novca u vojsku i infrastrukturu, nakon čega bi ekonomija doživjela "bum".

Ako 2020. godine osvoji još jedan predsjednički mandat, Trump bi mogao da sasvim ukine "Obamaker", ali ne i da ponudi dobru zamjenu, čime bi se kaos u zdravstvenom sustavu podudario sa prestankom poreznih olakšica.

Do 2028. godine i Demokratska i Republikanska stranka u SAD mogle bi se raspasti, a razočarani birači, u tom slučaju, priklonit će se alternativnim strankama, procjenjuje Bloomberg", piše Srna.

Velike promjene na globalnom planu mogao bi da donese i bitcoin, kriptovaluta koja bi mogla da zamijeni banke.

Nakon rekordne vrijednosti u 2017., u 2018. godini bi, zbog rastućeg straha za sigurnost financijskog sustava, bitcoin mogao da premaši 40.000 dolara.

Moglo bi se dogoditi da neke od velikih kompanija, poput "Alibabe", usvoje vlastitu kriptovalutu.

I zemlje sa slabim ekonomijama mogle bi da prihvate bitcoin, što bi njegovu cijenu podiglo do 100.000 dolara.

"Rat generacija" mogao bi da uništi Europu. Ove godine, umirovljenici u Francuskoj mogli bi da izazovu nerede zbog najave francuskog predsjednika Emanuela Macrona da slijedi reforma mirovinskog sustava.

I izbori u Italiji mogli bi pokazati veliku razliku i podjelu među generacijama. Birači stariji od 50 godina vjerojatno će glasati za Silvija Berlusconija, ako obeća očuvanje mirovina, što mu može donijeti pobjedu na izborima.

Bloomberg procjenjuje da će u tom slučaju 2020. doći do pada broja radno sposobnog stanovništva, što bi dovelo do toga da države ne mogu da izdržavaju sve umirovljenike.

Sve to bi moglo da znači novu financijsku krizu i za Portugal, Španjolsku i Grčku.

I napad Sjeverne Koreje, te mogući nuklearni rat, također, su neki od mogućih scenarija koji mogu da dovedu do velike promjene u svijetu, procjenjuje agencija Bloomberg.

Kopirati
Drag cursor here to close