Vlada jednoglasna

Plenković: Novi F-16 osigurat će sposobnost ratnog zrakoplovstva u idućih 25 godina

''Siguran sam da će, s obzirom na razvoj tehnologije i mogućnosti toga zrakoplova četvrte generacije F-16, ti avioni osigurati sposobnost hrvatskih oružanih snaga do polovice ovoga stoljeća", rekao je Plenković
Vijesti / Svijet | 29. 03. 2018. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da će odluka o nabavi 12 izraelskih zrakoplova F-16 C/D Barak osigurati sposobnosti hrvatskih oružanih snaga i ratnog zrakoplovstva u idućih najmanje 25 godina.

"Radi se o zrakoplovima koji će u Hrvatsku doći u potpunosti prilagođeni NATO-vim standardima, u cijenu troškova u cijelosti će biti uračunato sve što je potrebno da ti zrakoplovi budu na raspolaganju hrvatskim oružanim snagama i ratnom zrakoplovstvu najmanje idućih 25 godina. Siguran sam da će, s obzirom na razvoj tehnologije i mogućnosti toga zrakoplova četvrte generacije F-16, ti avioni osigurati sposobnost hrvatskih oružanih snaga do polovice ovoga stoljeća", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade komentirajući odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak.

Istaknuvši kako su prošle godine na Vijeću za obranu temeljito raspravili tu temu i donijeli konsenzualnu odluku da je hrvatskoj potrebno zrakoplovstvo jer sadašnje stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ne udovoljava kriteriju i dugoročnom rješenju, Plenković je rekao da se nakon transparentnog procesa donijela odluka o nabavi izraelskih borbenih zrakoplova F-16.

Naglasio je kako je to strateška i generacijska odluka u smislu nabave za hrvatske oružane snage kako bi ih osnažili i pridonjeli sigurnosti u širem okružju te bili još respektabilnija članica NATO-a i EU. 

Govoreći o financijskom aspektu nabave tih aviona, premijer je rekao da će troškovi nabave u idućih deset godina zemlju koštati godišnje koštati najviše 50 milijuna dolara, a vjerojatno i manje. Plenković je rekao da je ta odluka donijeta u suradnji s Ministarstvom financija i svim drugim resorima te predstavlja našu političku volju i želju da osnažimo strateško partnerstvo s SAD-om i Izraelom.

Kopirati
Drag cursor here to close