Izvanredno stanje

Plenković najavio proglašenje elementarne nepogode u Zadru

Vijesti / Svijet | 11. 09. 2017. u 18:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladino izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejom Plenkovićem održalo je sastanak sa članovima kriznog stožera u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra, nakon kojeg je premijer poručio da srećom nema ljudskih žrtava, a na terenu su ekipe koje će pomoći sanaciju poplavljenih područja.

''Srećom nema ljudskih žrtava, to je ono najvažnije u ovom trenutku. Sve su ekipe na terenu, koje nastoje pomoći ljudima sa crpkama i na druge načine kako riješiti problem vode koja je ušla u kuće i podrume'', izjavio je Plenković nakon sastanka.

''Vlada će sa svoje strane također učiniti maksimalno u kontekstu saniranja nastale štete što znači da ćemo pričekati dva do tri dana procjenu štete pa na temelju toga, župan će odlučiti o proglašenju elementarne nepogode'', rekao je premijer.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da je vojska na raspolaganje Zadru stavila crpke koje se također mogu koristiti za ispumpavanje vode, kako bi se što prije situacija sanirala i stavila pod kontrolu.

Najavio je također kupovinu šest bespilotnih letjelica vrijednosti 15 milijuna eura, koje će se financirati sredstvima iz europskih fondova, a osim u ribarstvu koristit će se za pomoć u otkrivanju piromana.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su svi pripadnici MUP-a, Policijske uprave zadarske i policijskih postaja na terenu, rade na održavanju javnog reda i mira i reguliranju prometa.

Nakon sastanka kriznog stožera premijer i ministri uputili su se u zadarsku bolnicu, gdje je poplava izazvala najveće štete. U pratnji premijera je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

U bolnici je poplavljeno pet sala kirurškog bloka, šteta je milijunska. Operiraju se samo hitni pacijenti a odgođeni su i specijalistički pregledi jer su uređaji u kvaru.

Kopirati
Drag cursor here to close