''Ima volje''

Rusija spremna pregovarati s Ukrajinom ako se uključe Amerikanci

"Spremnost Rusije, uključujući njenog predsjednika, za pregovore (o Ukrajini) ostaje nepromijenjena",
Vijesti / Svijet | 30. 10. 2022. u 19:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je kako je Rusija spremna pregovarati o mirovnom sporazumu s Ukrajinom, ali samo ako će u cijeli proces biti uključeni i Amerikanci.

Prema riječima Peskova, Rusija ima jedan uvjet kada je riječ o pregovorima i on se odnosi na to da Sjedinjene Američke Države prihvate ruska razmišljanja o sigurnosnim uvjetima koji su postavljeni zapadnim državama u prosincu 2021. godine.

Možda se isplati

"Želimo da Sjedinjene Američke Države saslušaju našu zabrinutost, odnosno želju da se vratimo u stanje tijekom prosinca i da kažu: 'Ono što Rusi nude možda nam svima ne odgovara, ali možda se ipak isplati da sjednemo za pregovarački stol.'

U ovom slučaju, mislim na nacrte dokumenata koji su dostavljeni Bruxellesu i Washingtonu 2021. godine", rekao je Peskov.

Rusija je i dalje voljna da pregovara sa svojim zapadnim partnerima o Ukrajini, izjavio je u nedjelju ministar vanjskih poslova te zemlje Sergej Lavrov, prenosi Anadolija.

"Rusko rukovodstvo, uključujući predsjednika Vladimira Putina, ostaje spremno za pregovore o Ukrajini", izjavio je Lavrov u intervjuu za lokalnu televiziju, prenijela je državna novinska agencija TASS.

Prijedlozi za smanjenje tenzija

Dodao je da će Moskva "uvijek biti spremna saslušati koje prijedloge zapadni partneri imaju za smanjenje tenzija".

"Spremnost Rusije, uključujući njenog predsjednika, za pregovore (o Ukrajini) ostaje nepromijenjena", rekao je Lavrov.

On je naznačio da bi razgovori bili mogući ako se Moskvi pristupi sa, kako je kazao, realističnim prijedlozima zasnovanim na principima jednakosti i uvažavanja obostranih interesa, a usmjerenih na pronalaženje kompromisa i balansiranje interesa svih zemalja.

Prema podacima UN-ove agenciji za ljudska prava, od početka rata u Ukrajini ubijeno je 6.374 civila i povrijeđeno najmanje 9.776. Agencija napominje da su stvarne brojke vjerojatno znatno veće.

Kopirati
Drag cursor here to close