Južna Amerika

Peru proglasio izvanredno stanje na sjevernoj granici dok nasilje potresa Ekvador

Premijer Alberto Otarola objavio je to, ističući da će proglašenje izvanrednog stanja rasporediti neodređeni broj vojnih postrojba kao potporu redarstvenim snagama.
Vijesti / Svijet | 10. 01. 2024. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Peru proglasio izvanredno stanje na sjevernoj granici dok nasilje potresa Ekvador

Peruanska vlada proglasila je u utorak izvanredno stanje duž svoje sjeverne granice s Ekvadorom dok se razbuktava val nasilja za koji su uglavnom krive kriminalne skupine u susjednoj državi.

Premijer Alberto Otarola objavio je to, ističući da će proglašenje izvanrednog stanja rasporediti neodređeni broj vojnih postrojba kao potporu redarstvenim snagama.

Peruanski ministri obrane i unutarnjih poslova također će otputovati na granicu kako bi koordinirali operacije, rekao je premijer, prenosi Hina.

Ekvadorski predsjednik Daniel Noboa izdao je dekret ranije u utorak klasificirajući 22 bande kao terorističke organizacije, ubrzo nakon što su naoružani napadači zauzeli TV studio u prijenosu uživo, u najnovijem primjeru eskalacije bezakonja u zemlji.

Ranije istog dana, peruanski je ministar unutarnjih poslova naredio je “odmah” raspoređivanje redarstva na granici u pokušaju jačanja sigurnosti.

Predsjednik Ekvadora proglasio unutarnji oružani sukob

Naoružani ljudi provalili su u utorak u studio javnog televizijskog kanala u Ekvadoru dok je trajalo emitiranje uživo, javlja Anadolu.

Snimci objavljeni na društvenim medija prikazuju naoružane muškarce kako prijete osoblju unutar televizije TC sa sjedištem u Guayaquilu.

Drugi video koji kruži na društvenoj mreži X pokazuje kako kriminalci provaljuju na Univerzitet u Guayaquilu, a lokalni mediji izvještavaju o otmicama na Univerzitetu.

Predsjednik Ekvadora Daniel Noboa izdao je dekret kojim se proglašava "unutarnji oružani sukob".

Naredio je Oružanim snagama da izvedu vojne operacije za neutralizaciju organiziranih kriminalnih grupa.

Kopirati
Drag cursor here to close