Mirovinska reforma

Pariz ne miruje: Opet prosvjedi

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona za dlaku je u ponedjeljak preživjela izglasavanje nepovjerenja u Nacionalnoj skupštini.
Vijesti / Svijet | 21. 03. 2023. u 08:43 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon usvajanja kontroverznog plana mirovinske reforme u ponedjeljak u Parizu počelo je okupljanje demonstranata.

Stranke koje su protiv plana podnijele su prošlog tjedna dva prijedloga za izglasavanje nepovjerenja nakon što su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili da iskoriste svoja ustavna ovlaštenja da plan reforme prođe bez glasanja u parlamentu.

Podsjećamo, vlada predsjednika Emmanuela Macrona za dlaku je u ponedjeljak preživjela izglasavanje nepovjerenja u Nacionalnoj skupštini, nakon što je zaobišla donji dom parlamenta kako bi progurala izuzetno nepopularnu reformu mirovinskog sustava.

Za prijedlog triju stranaka glasalo je 278 zastupnika, malo manje od potrebnih 287. Drugi prijedlog za izglasavanje nepovjerenja, koji je podnijela krajnje desna Nacionalna skupština, nije imao šansa jer za njega nisu glasale druge oporbene stranke.

Da je vladi izglasano nepovjerenje, pao bi i zakon kojim se dobna granica za umirovljenje podiže za dvije godine na 64 godine života. -

 

Kopirati
Drag cursor here to close