Manje prelaze

Pandemija usporila i kretanje migranata

Manje migranata prelazi iz Turske u Grčku, dijelom zbog pandemije
Vijesti / Svijet | 04. 08. 2020. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manje migranata i izbjeglica stiže iz Turske u Grčku, većinom zbog pojačanih graničnih kontrola, a dijelom zbog pandemije koronavirusa te je u posljednja četiri mjeseca 850 migranata stiglo u Grčku, kazao je grčki državni tajnik za migracije George Koumoutsakos za Reuters.  

Međutim Turska je "težak i nepredvidljiv susjed koji kontrolira bazen od četiri milijuna migranata i izbjeglica", rekao je Koumoutsakos za Reuters.

"Nitko ne može isključiti da će ih pokušati iskoristiti u drugoj prilici", dodao je.

Koumoutsakos je navedeno izrekao prije posjeta kampovima za migrante na otoku Lezbosu zajedno s premijerom njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajna-Vestfalija.

U ožujku su se pojačale tenzije između članica NATO-a Grčke i Turske, kada su tisuće izbjeglica iz Turske pokušale probiti granicu s Grčkom, piše Hina.

"Smanjeni priljev (migranata) neće nam dozvoliti odmor. Upravo suprotno, zbog toga moramo stalno biti oprezni", kazao je Koumoutsakos.

Više od milijun migranata stiglo je u Grčku iz Turske 2015.-2016.

Od travnja do srpnja Grčka je zabilježila da je u zemlju stiglo 850 migranata, što je veliko smanjenje u odnosu na 12.363 u istom razdoblju prošle godine.

Deseci tisuća migranata zarobljeni su u prenapučenim kampovima na otocima.

Turska, u kojoj je smješteno 3, 6 milijuna Sirijaca, što je najveća populacija izbjeglica na svijetu, rekla je da će otvoriti granicu zbog mogućeg novog vala izbjeglica koje bježe od rata u sjeveroistočnoj Siriji.

Konzervativna grčka vlada počela je premještati tisuće migranata u sigurnije ustanove na kopnu, koje su aktivisti usporedili sa zatvorima.

"Postojat će striktne kontrole, ali to nisu zatvori", rekao je Koumoutsakos.

"Grčka ne gradi zatvore. Ona je demokratska europska država koja štiti svoje granice i ljudska prava", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close