Antonio Guterre

Pandemija prijeti međunarodnom miru i sigurnosti

Čelnik UN-a je govorio na zatvorenom sastanku Vijeća sigurnstoi o Covidu-19. Vijeće je najutjecajnije tijelo UN-a, a još se nije izjasnilo povodom pandemije, javio je AP.
Vijesti / Svijet | 10. 04. 2020. u 10:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je Vijeće sigurnosti UN-a da pandemija koronavirusa prijeti međunarodnom miru i sigurnosti "što potencijalno može dovesti do porasta društvenih nemira i nasilja, a to bi u velikoj mjeri narušilo našu sposobnost borbe protiv ove bolesti."

Rekao je da se posebni hitni rizici za globalnu sigurnost odnose na napore za rješavanje sukoba koji su trenutno obustavljeni zbog pandemije, teroriste koji vide priliku za vršenje napada u trenucima slabosti i skupina koji na osnovu trenutnog stanja mogu uvidjeti posljedice bioterorističkog napada.

Čelnik UN-a je govorio na zatvorenom sastanku Vijeća sigurnstoi o Covidu-19. Vijeće je najutjecajnije tijelo UN-a, a još se nije izjasnilo povodom pandemije, javio je AP.

Gutteres, čije je komentare objavio glasnogovornik UN-a, rekao je da će angažman Vijeća sigurnosti biti "od ključne važnosti za ublažavanje posljedica pandemije Covida-19 po pitanju mira i sigurnosti." Dodao je da će "signal jedinstva i odlučnosti Vijeća igrati veliku ulogu u ovo zabrinjavajuće vrijeme".

Ali diplomati su rekli da se 15 članova vijeća ne mogu odmah složiti oko izjave za medije.

Generalni tajnik ponovio je da su Ujedinjeni narodi suočeni sa "svojim najtežim testom" od kada je organizacija osnovana prije 75 godina, i zaključio rekavši: "Ovo je borba jedne generacije - i razlog postojanja Ujedinjenih naroda."

Ostale prijetnje globalnom miru koje je naveo Guterres bile su narušavanje povjerenja u javne institucije, ekonomska nestabilnost, političke napetosti zbog kojih dolazi do odgađanja izbora ili referenduma, promoviranje dodatnih podjela i previranja koje rade vodeće stranke u nekim zemljama i narušavanje ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close