PZO

Panciri sletjeli u Srbiju

Sporazum za nabavku jedne baterije "pancira", koju čini šest sustava, zaključen je prošle godine.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2020. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Pancir iskrcavaju iz transportnog zrakoplova

"An-124 Ruslan", registarskih oznaka RA-82038 poletio je danas sa moskovskog aerodroma Vnukovo. Pošto je zaobišao Ukrajinu, preko Crnog mora i Bugarske stigao je u Srbiju i sletio na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović".

Portal Sputnik navodi, pozivajući se na svoje izvore, da se u avionu nalaze prva dva od šest sustava za protuzračnu obranu "pancir S1", koje Srbija nabavlja od Rusije.

Inače, bugarski mediji su prije dva dana javili da je ta zemlja dozvolila prelet ruskog aviona sa sustavom "pancir".

Istim tipom transportnog aviona, koji je jedan od najvećih na svijetu, u Srbiju su dopremljeni i helikopteri i migovi iz Rusije, kao i sustav S-400 koji je sudjelovao u vježbi "Slovenski štit 2019".

Sporazum za nabavku jedne baterije "pancira", koju čini šest sustava, zaključen je prošle godine.

Šta je Pancir

"Pancir S" je hibridni topovsko-raketni sustav koji objedinjuje rakete zemlja-zrak, dva topa kalibra 30 milimetara, promatrački i nišanski radar, kao i optički blok za nadzor i upravljanje paljbom.

Osnovna namjena je zaštita važnih točaka kao što su aerodromi, zapovjedna mjesta, komunikacijska sjedišta...

Namjenski je pravljen za gađanje ciljeva na visinama od nula do 15.000 metara visine i 20 kilometara udaljenosti, i to vođenim raketama i topom sa velikom brzinom gađanja.

Šanse za "prolaz" dronova, krstarećih raketa, proturadarskih projektila i niskoletećih aviona su veoma male, navode ruski izvori.

Kopirati
Drag cursor here to close