BIA

Pali strani špijuni u Srbiji

Poseban segment njihovog zanimanja, kako se navodi, bili su i pojedini državni rukovoditelji, ali i građani i privredna društva.
Vijesti / Svijet | 12. 02. 2024. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji je razbijena špijunska mreža u akciji pripadnika Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) i nadležnog javnog tužiteljstva, a pod sumnjom na špijunažu uhićene su četiri osobe, od koji su dvije zaposlene u državnim organima, javile su Večernje novosti.

Prikupljanje informacija

Prema istom izvoru, BIA je otkrila predstavništvo jedne ''inozemne organizacije'' koja je obavještajno i subverzivno djelovala u Srbiji provodeći ''klasičnu špijunsku aktivnost''.

Kako prenosi Srna, dvoje uhićenih zaposleno je u srpskom uredu strane organizacije i kontinuirano su se bavili prikupljanjem informacija obavještajnog karaktera, od kojih pojedine imaju status povjerljivosti i tajnosti.

Informacije koje su prikupljali ticale su se rada i funkcioniranja državnih organa Srbije, institucija i pojedinih javnih poduzeća, ali i resursa iz sustava nacionalne obrane Srbije, naročito vojnih službi sigurnosti.

Poseban segment njihovog zanimanja, kako se navodi, bili su i pojedini državni rukovoditelji, ali i građani i privredna društva.

Plaća u kešu

Drugo dvoje uhićenih, koji su radili u korist ove organizacije i bili zaposleni u državnim organima Srbije, po izravnom nalogu i instrukcijama drugo dvoje procesuiranih iz inozemne organizacije, svjesno i sa umišljajem prikupljali tajne i povjerljive službene podatke kojima su raspolagali.

Kako se sumnja, te podatke, koji su bili pod posebnom pravnom i informatičkom zaštitom, dostavljali su svojim nalogodavcima.

Komunikaciju i razmjenu informacija su obavljali preko zaštićenih/kriptiranih veza, a za dostavljene podatke ostvarivali su protupravnu materijalnu korist.

Prilikom pretresa objekata koje su koristili pripadnici ove špijunske mreže nađena je specijalna tehnička oprema koju su osumnjičeni koristili u svom agenturnom djelovanju i koja je, u skladu sa zakonom, izuzeta na dalju analizu i vještačenje.

Svi uhićeni su državljani Srbije i svima su isplate vršene isključivo u gotovom novcu.

Kopirati
Drag cursor here to close