Američke greške

Palestinski predsjednik: Nećemo prihvatiti nijedan mirovni plan SAD-a

"Američka je pogreška ta što žele jednostrano izdaleka upravljati situacijom čije je rješenje u rukama Izraelaca i Palestinaca", rekao je Macron.
Vijesti / Svijet | 22. 12. 2017. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinci  neće prihvatiti nijedan mirovni plan za Bliski istok koji predloži SAD nakon što je priznao Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu, izjavio je u petak u Parizu palestinski predsjednik Mahmud Abas na sastanku s Emmanuelom Macronom, koji je ocijenio da je Washington sada marginaliziran.
 
"Nećemo prihvatiti nijedan plan Sjedinjenih Država", rekao je Abas na sastanku s francuskim predsjednikom Macronom dan nakon što je Opća skupština UN-a osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

"Sjedinjene Države same su se diskvalificirale"

"Sjedinjene Države same su se diskvalificirale", kazao je Abas koji je odbio sastati se s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom tijekom njegova nedavna posjeta Bliskom istoku, u vrijeme dok SAD pripremaju mirovni plan za tu regiju koji bi trebao biti predstavljen u proljeće 2018.
 
Od 193 države članice UN-a, 128 je glasovalo za rezoluciju kojom se osuđuje odluka koju je 6. prosinca objavio Trump o Jeruzalemu, protivno tradicionalnom američkom stajalištu i konsenzusu međunarodne zajednice, a među njima su bile i brojne američke saveznice poput Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.

"SAD želi jednostrano izdaleka upravljati situacijom"

Francuski predsjednik Macron smatra da je SAD sada marginaliziran po tom pitanju, ali nije rekao da Francuska namjerava preuzeti vodeću ulogu u toj krizi koja desetljećima truje međunarodne odnose. Abas je, međutim, pozvao na sudjelovanje Francuske.
 
"Gospodine predsjedniče, vjerujemo vam, poštujemo vas, cijenimo vaše riječi, očekujemo puno, puno od vas, nadamo se da ćemo zajedno nastaviti dobro raditi", rekao je palestinski predsjednik Macronu.

Na održanoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka, predsjednik Macron trudio se da se ne opredjeljuje ni za jednu stranu.
 
"Američka je pogreška ta što žele jednostrano izdaleka upravljati situacijom čije je rješenje u rukama Izraelaca i Palestinaca", rekao je Macron.

"Nema alternative rješenju o dvije države"

Također je odbacio mogućnost da Francuska jednostrano prizna palestinsku državu.
 
"Jednostrano odlučivati o priznavanju Palestine, je li to djelotvorno? Ja ne mislim da jest zbog toga što bi to bila reakcija na američku odluku koja je izazvala probleme u toj regiji", istaknuo je Macron koji smatra da bi on "na taj način napravio sličnu pogrešku".
 
Macron, koji će posjetiti Izrael i palestinski teritorij 2018., ponovio je francusko stajalište da "nema alternative rješenju o dvije države te da nema rješenja bez dogovora strana o Jeruzalemu".

Kopirati
Drag cursor here to close