Nisu obvezujuće

UN - BiH glasala za primjrje u Gazi

Palestinsko predsjedništvo je pozvalo zemlje koje su glasovale za rezoluciju da obvežu Izrael da ju provede.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2023. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina glasala je za rezoluciju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda kojom se zahtijeva hitno uspostavljanje humanitarnog primirja u Gazi, kao i bezuvjetno oslobađanje svih taoca, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na platformi X.

Palestinsko predsjedništvo i Hamas pozdravili su UN-ov zahtjev trenutačnim humanitarnim prekidom paljbe u ratu Izraela i Hamasa.

Palestinsko predsjedništvo je pozvalo zemlje koje su glasovale za rezoluciju da obvežu Izrael da ju provede. Hamas je pozdravio UN-ov zahtjev za trenutačnim humanitarnim prekidom vatre u Gazi i pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi vršiti pritisak na Izrael da se pridržava rezolucije, rekao je visoki dužnosnik palestinske islamističke skupine Izzat El-Reshiq u izjavu rano u srijedu.

Rezoluciju podržale 153 zemlje

Više od tri četvrtine 193-člane Glavne skupštine poduprlo je potez, na koji su Sjedinjene Države prošloga tjedna stavile veto u Vijeću sigurnosti, prenosi Hina.

Opća skupština UN-a u usvojila je rezoluciju koja zahtijeva trenutni humanitarni prekid vatre u dvomjesečnom sukobu između Izraela i Hamasa, trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, te da se zaraćene strane pridržavaju međunarodnog prava, posebno u pogledu zaštite civila.

Rezoluciju su podržale 153 države, Hrvatska je među njima. Protiv je bilo 10 zemalja, a 23 države bile su suzdržane.

Na zasjedanju sazvanom na zahtjev Egipta i Mauritanije odbijeni su amandmani koje su predložile Austrija i Sjedinjene Države, a koji su tražili da rezolucija osudi Hamas i potvrdi pravo Izraela na obranu nakon napada i počinjenih zločina 7. listopada.

Rezolucije nisu obvezujuće

Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.

Veleposlanica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je Općoj skupštini prije glasovanja da postoje aspekti rezolucije koje SAD podržava, poput potrebe da se hitno pozabavi strašnom humanitarnom situacijom u Gazi, zaštite civili i oslobode taoci.

Ali dodala je: "Svaki prekid vatre u ovom trenutku bio bi privremen u najboljem slučaju, a opasan u najgorem - opasno za Izraelce, koji bi bili izloženi nemilosrdnim napadima, a također opasno za Palestince, koji zaslužuju priliku da izgrade bolju budućnost za sebe, slobodnu od Hamasa."

Prije glasovanja u UN-u, američki predsjednik Joe Biden rekao je na događaju prikupljanja sredstava za svoju kampanju za reizbor 2024. da Izrael gubi međunarodnu podršku zbog "neselektivnog bombardiranja koje se događa".

Kopirati
Drag cursor here to close